Hlavní obsah

Roste zájem o roušky, proti infekci však příliš nepomohou

Lidé by si měli uvědomit, že běžné papírové roušky fungují především jako ochrana okolí, nikoliv jako ochrana nositele před nákazou. Důležité je dodržovat i hygienická pravidla, která omezují šíření většiny kapénkových infekcí. I tak poptávka po rouškách roste.

Samotné nošení obličejové roušky před nákazou koronavirem neochráníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Lékárníci v posledních dnech zaznamenávají zvýšení zájem o roušky a antibakteriální gely. Jejich vyšší prodej však nemusí nutně souviset jen s koronavirem, ale obecně se sezonou akutních respiračních onemocnění,” připomněla Česká lékárnická komora.

„Lékárníci také upozorňují na rozdíl mezi použitím roušky a respirátoru. Zdravého jedince rouška před infekcí koronavirem neochrání, k tomu je nutný respirátor s třídou FFP3. Roušky jsou vhodné pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili,” připomněli lékárníci.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

Podle Rastislava Maďara z Lékařské fakulty Univerzity Ostrava, který se věnuje cestovní medicíně, je nutné roušky pravidelně měnit.

„Běžné papírové roušky chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj,” potvrdil  Maďar.

Podle něj papírová rouška za pár desítek minut dýcháním zvlhne a zvýší se její propustnost. Musela by se proto pravidelně vyměňovat. „Jistá ochrana to je, lepší než nemít žádnou,” dodal.

Dodržovat hygienu

Roušky nepředstavují uspokojivou ochranu mimo jiné proto, že nemají žádný filtr a nezakrývají oči. Efektivitu roušky může zvýšit důsledné dodržování hygienických návyků. Lékaři doporučují mytí rukou a nesahat si rukama na ústa, nos a oči. Lidé by se rovněž měli vyvarovat užívání sdílených věcí, které mohou být virem zasaženy.

V Číně a nejen tam v posledních dnech raketově stoupla poptávka po rouškách a respirátorech, kterých se v jednom z čínských on-line tržišť prodalo během dvou dnů kolem 80 milionů.

 V Číně se momentálně nevyrábějí

Nanovlákenné filtry a respirátory vyrábí v Česku firma Pardam z Roudnice nad Labem. „Mikroorganismy včetně virů a bakterií, které se zachytí v nanovlákenném filtru, díky použitým nanočásticím stříbra v krátkém čase zahynou. Proto uživatelé mohou respirátor používat opakovaně,” uvedl ředitel firmy Jan Buk.

V Číně své roušky kompletuje brněnská firma Respilion, nanovlákenné filtry podle její jednatelky Jany Zimové splňují nejpřísnější evropské i americké normy odolnosti proti průniku virů a bakterií. Odběratelé z celého světa poptávali za poslední týden zhruba pět milionů ústenek a respirátorů, uvedla Zimová, firma denně vyrobí 150 000 kusů. Současnou poptávku ale pokrýt nedokáže, protože je kvůli oslavám čínského nového roku do 4. února výroba zastavená.

Bulovka představuje opatření proti šíření koronaviru

Koronavirus

Zásoby respirátorů a ústenek ovlivnila také poptávka z Filipín. „Týden před čínským novým rokem odešla většina skladových zásob respirátorů na Filipíny, kde se lidé chtějí chránit před znečištěným vzduchem z nedávných erupcí sopky Taal,” uvedla firma Respilion. V Evropě má ve skladech asi 150 000 ústenek a respirátorů, v Česku bude podle ní v příštích dvou týdnech k dispozici 10 000 kusů.

„Prakticky každou minutu včetně nočních hodin přicházejí nové objednávky antivirových ústenek, šátků a respirátorů. Lidé posílají své dotazy k účinnosti a použití těchto produktů i přes sociální sítě, začínají se objevovat i dotazy a objednávky z blízkého zahraničí, například ze Slovenska a Polska,” řekl předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám