Hlavní obsah

Rodiče začínají mít problémy s placením výživného

Právo, Petr Kozelka

Nouzový stav má u mnohých lidí nečekané a nepříjemné dopady na příjem. To se pak může odrazit i na problému s placením výživného. Dočasný výpadek sice není důvodem pro úpravu alimentů, v nynější situaci by se ale lidé měli snažit především domluvit, a to třeba i na neotřelých možnostech, jako jsou naturálie místo peněz. Právu to řekla prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová, která stojí za projektem Koroporadna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová

Článek

„Od dotazů na vracení zájezdů, které chodily v úplném začátku, jsme se posunuli k problémům s předáváním dětí mezi rodiči v nouzovém stavu. Dnes se nejčastěji objevují dotazy na placení výživného. Někteří rodiče už třetí týden nemají žádné příjmy a ptají se nás, jak se dá stanovené výživné snížit,“ popsala Kovářová.

Dočasný výpadek příjmů není podle občanského zákoníku či soudní judikatury důvodem pro úpravu alimentů, úbytek příjmů by totiž musel trvat delší dobu. Advokáti proto doporučují oběma stranám vstřícný přístup a v nejhorším případě poměrné snížení alimentů a vlídné vysvětlení, které povinný rodič adresuje druhé straně.

Patron dětí vychází vstříc rodinám v nouzi

Koronavirus

„I v době nouzového stavu stále platí všechny druhy vyživovací povinnosti, soudních rozhodnutí a dohod o výživném. Dočasné snížení příjmu po dobu nouzového stavu, ba dokonce ani úplný výpadek za dobu tří týdnů až dvou měsíců není důvodem pro změnu soudního rozhodnutí,“ upozornila Kovářová.

Předejít zbytečným sporům, a to i těm soudním, se dá tak, že rodič bude hradit výživné dál, byť v nižší výši, přičemž o výpadku příjmů informuje druhého z rodičů se slibem, že jakmile se situace zlepší, vrátí se k původní částce. „Zvažte také možnost jiného protiplnění pro dítě, jako je větší péče, naturální plnění nebo pomoc s výukou a domácími úkoly,“ nabídla neotřelé řešení Kovářová.

Metrové rozestupy ve školách? Babišův nápad je neproveditelný, řekl Plaga

Koronavirus

Tým advokátů, psychologů, mediátorů či lékařů sdružených v Koroporadně upozorňují, že dítě má i v dnešní době nárok na oba rodiče, proto není důvod, aby některý z rodičů s odkazem na nouzový stav dítě nepředával. „Rodiče by měli v zájmu dítěte maximálně komunikovat a hledat pro ně nejlepší řešení,“ zdůraznila Kovářová.

Ve větších rodinách, kde jsou navíc třeba i senioři, je ovšem potřeba zachovávat ohledy i na jejich bezpečí. Rodiče by se proto podle Kovářové v odůvodněných případech mohli domluvit například na tom, že místo převážení dětí a riskování zavlečení nákazy toto nahradí časem na Skypu či telefonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám