Hlavní obsah

Reprodukční číslo opět kleslo. Nyní je 0,7

Novinky, coe

Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí může člověk s koronavirem nakazit, dosáhlo už v pátek hodnoty 0,7 a do neděle se drželo na stejné úrovni. Pokles jeho hodnoty může vést k úvahám o možném rozvolňování proticovidových opatření.

Článek

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) určil bod, u něhož se může uvažovat o postupném rozvolňování, na 0,8. Hodnota 1 přitom byla překonána minulou neděli, dá se tedy hovořit o setrvalém poklesu.

Reprodukční číslo je poměrně komplikovaný ukazatel, který udává počet dalších osob, které se přímo nakazí od jednoho pacienta. Pokud je hodnota větší než 1, znamená to, že nakažený nakazí více než jednu osobu. Tzv. číslo R je velmi ovlivněno lokálními ohnisky a systémem testů.

„Pokud se podaří nárůst případů snížit a stabilně se pohybovat na úrovni reprodukčního čísla 0,8, budou jednotlivá opatření postupně uvolňována v co nejkratších intervalech,“ přislíbil 13. října Prymula v mimořádném projevu občanům.

Skvělá zpráva: Reprodukční číslo kleslo na 0,8. Začne se uvolňovat

Domácí

Rovněž rizikové skóre protiepidemického systému (PES) nyní ukazuje hodnotu 70 ze 100, což odpovídá 4. stupni opatření z pěti. Pokud tato hodnota zůstane pod 75 do středy, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění koronavirových opatření. Zatím se Česká republika nachází v pátém stupni opatření a případný přechod do čtvrtého by znamenal kromě otevření škol pro všechny děti z prvního stupně také střídavou výuku pro druhý stupeň či posunutí zákazu nočního vycházení z 21. na 23. hodinu.

Foto: mzcr.cz

Výpočet skóre PES vychází z kombinace hodnoty reprodukčního čísla, podílu pozitivních osob vzhledem k provedeným testům za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám