Hlavní obsah

Půjčky v nouzi mnoho neřeší, pomůže spíš státní pomoc

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal se v rozhovoru vyjádřil k finanční situaci a půjčkám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jste poradna pro lidi ve finanční tísni. Řekněme, že jsem v tísni. Pomůžete mi sehnat práci, dostat se k penězům?

Za námi je přes 100 tisíc klientů a více než deset let práce. Naše role je ukázat všechny možnosti řešení. A hlavně lidem přesvědčivě argumentovat o tom, že další půjčka není řešením. Vede jen do dluhové spirály. Další peníze na dluh nic nevyřeší.

S maximálním úsilím jsme spolu s našimi klienty přestáli ekonomický pokles po roce 2008, který trval skoro pět let. Věřím tomu, že se nám společně s dalšími specializovanými organizacemi, ale i s úřady práce a sociálními pracovníky podaří překonat i tuto nelehkou dobu.

Řeší teď lidé ve vaší poradně náhlý výpadek příjmů?

Ztráta části nebo v mnoha případech i celého příjmu teď v klientských rozhovorech dominuje. Hlavně u rodin. Typicky se nyní ptají, na co mají nárok z pohledu státních podpor. Jsou to většinou zaměstnanci na částečné mzdě nebo živnostníci.

Nepořádek v programu Antivirus zdržuje výplatu mezd

Koronavirus

Například taxikář z Ostravy si na poradenské lince stěžoval, že nemůže platit leasing za auto, protože nemá vůbec žádné klienty. Poradce doporučil kontaktovat leasingovou společnost s návrhem na odklad splátek. Kdyby se situace vyvíjela špatně delší dobu, bude nutné uvažovat o konci nebo přerušení podnikání tak, aby měl nárok alespoň na sociální nebo vládní podporu.

Pomohou lidem vládní opatření schválená parlamentem?

Schváleny byly mimo jiné úpravy procesu oddlužení i exekucí. Odklady exekucí lidem pomohou. Měli bychom se soustředit také na zlepšení systému doručování písemností v souvislosti s exekucemi, snížení rozdílu mezi nezabavitelnými částkami v exekuci u standardních dluhů a v insolvenci, elektronizaci exekučního řízení pro jednoduchý a transparentní přístup ke spisům z domova.

Máte odhady, kolik u nás bude nových dlužníků, kteří začnou nově padat do exekucí?

Budou to desetitisíce lidí. Jakmile přestanou omezení pohybu, rozjedeme i osobní poradenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám