Hlavní obsah

První statistika tržeb od zavedení vládních opatření. Potvrdil se výrazný propad

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maloobchodní tržby v březnu klesly meziročně o 8,9 procenta. Při očištění o kalendářní vlivy se propadly o 9,3 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jde o první data, na nichž už se projevil začátek vládních opatření proti šíření nemoci covid-19. Prodejnám obuvi a oděvů klesly tržby o 65 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst maloobchodních tržeb

Článek

Vláda zavřela obchody, restaurace, hospody, kina, posilovny a další provozovny od 15. března.

„Vládní opatření v souvislosti s onemocněním covid-19 se projevila poklesem prodeje v některých sortimentech. Růst tržeb zaznamenaly pouze nespecializované prodejny potravin, prodejny farmaceutického a zdravotnického zboží a prodej prostřednictvím internetu,” uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Cukrárny Ovocný Světozor měly po uzavření ztrátu skoro půl milionu denně

Koronavirus

„V ostatních sortimentních typech prodejen se tržby výrazně snížily. Největší pokles zaznamenaly prodejny oděvů a obuvi, jejichž tržby klesly téměř o 65 procent, prodejnám s výrobky pro sport a rekreaci klesly tržby téměř o polovinu,“ dodala Boušková.

„Ačkoli dnešní čísla odkrývají intenzitu ekonomického zpomalení v důsledku restriktivních opatření proti šíření covid-19, výrazné propady tržeb v případě uzavřených prodejen bylo možné očekávat a nejsou z tohoto pohledu až tak velkým překvapením,” poznamenal hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Podstatnější však nakonec budou čísla květnová, která ukážou, jak rychle se ekonomika vrací k normálu,” zdůraznil Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám