Hlavní obsah

Průlom v testování? Se situací by mohli pomoci vycvičení psi

Novinky, nčs

V době pandemie nového koronaviru přichází zpráva o tom, že s testováním na onemocnění Covid-19 by mohli pomáhat speciálně vycvičení psi. Britská organizace Medical Detection Dogs ve spolupráci s univerzitou v Durhamu a London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) tvrdí, že je možné cvičit psy na rozpoznání nemoci, jak informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud by se skutečně povedlo naučit psy poznat člověka nakaženého nemocí Covid-19, která je způsobována novým typem koronaviru, nejednalo by se o první podobný počin. Už v roce 2018 dokázali psi pomáhat s „vyhledáváním” malárie v lidském těle, což potvrdil i profesor James Logan z LSHTM.

V současné situaci britská organizace Medical Detection Dogs (MDD) pracuje na zajištění bezpečného postupu, jak odebrat „pach viru” od nakažených pacientů, prozradila doktorka Claire Guestová, ředitelka MDD.

„V zásadě jsme si jistí, že psi dokáží detekovat přítomnost viru v těle,” říká Guestová. Pokud se tak skutečně podaří zvířata vycvičit, mohlo by se jednat o zásadní průlom v možnostech testování, psi by totiž dokázali testovat i osoby bez příznaků onemocnění.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Bylo by to rychlé, efektivní a lékaři by mohli používat jejich testy tam, kde je to skutečně potřeba,” je přesvědčená ředitelka organizace, která se zabývá výcvikem psů právě k zdravotnickým účelům. Podle MDD má každá nemoc svůj jedinečný „zápach”, který psi dokáží rozpoznat. Jejich výcvik by měl zabrat přibližně šest týdnů.

Profesor Steve Lindsay z univerzity v Durhamu uvedl, že by psi by mohli začít působit například na letištích, kde by detekovali potenciální přenašeče viru.

„Mohlo by to pomoci zabránit výskytu opětovné epidemie poté, co se nám podaří dostat pod kontrolu současnou situaci,” dodal Lindsay.

Reklama

Výběr článků

Načítám