Hlavní obsah

Provizorní nemocnice v Brně čeká na zaplnění lůžek

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Teprve až se zaplní poslední místo v nemocnicích na jihu Moravy, ve Zlínském kraji a na Vysočině, bude moci být spuštěna provizorní nemocnice v pavilonu G2 brněnského výstaviště. Od pondělního rána je připravena na příjem pacientů s koronavirem.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Nemocnice vypadá jako bludiště, ale orientuje se v ní lehce podle sekcí a barev.

Článek

Tým tamních zdravotníků je schopen se postarat o celkem 302 nemocných, z nichž 40 může být umístěno na dýchacích přístrojích. Statistiky se ale lepší, možná se provoz v nemocnici vůbec nespustí.

„Pevně v to všichni doufáme. Nemocnici bych neříkal polní, ale záložní, protože je téměř srovnatelná s klasickými kamennými nemocnicemi,“ řekl Právu zdravotnický náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka. Přestože některé nemocnice hlásí naplněný stav, v dalších je dostatek volných lůžek na to, aby jim s péčí o pacienty pomohly.

Vybudování nemocnice v pavilonu G2, v němž se například prezentují firmy při oblíbeném strojírenském veletrhu, bylo v plánu již od jara při vzniku pandemie. Prostory poskytla firma Veletrhy Brno, která patří městu Brnu, a to za korunu. Výstaviště dodalo buňkový systém, z něhož se obvykle staví firemní expozice. Nyní z nich vznikly kóje, každá pro dvě lůžka.

Pavilon brněnského výstaviště proměnili na polní nemocnici

Koronavirus

Postele jsou ze státního skladu hmotných rezerv. Materiál a zdravotnický personál dodala brněnská fakultní nemocnice. Právě ta bude shromažďovat požadavky ostatní nemocnic o převzetí pacientů s koronavirem. Na každý musí zareagovat do 24 hodin. Teprve až budou všechny kapacity zaplněny, zahájí provoz náhradní nemocnice na výstavišti.

Hala G2 se změnila k nepoznání. K postavení nemocnice potřebovali montéři a zdravotníci dva týdny. Podle Ludky by vše příště stihli za týden. Kóje jsou rozčleněny do sektorů. Na každém je sesterna, ošetřovna a sklad se zdravotnickým materiálem. Do nemocnice by měli být umísťováni jen pacienti na doléčování, tedy nikoli v kritickém stavu.

Vše připraveno do detailů

Pacient umístěný v brněnské provizorní nemocnici bude mít k dispozici lůžko v kóji o 21 metrech čtverečních, v níž je ještě jedno lůžko. Zástěna je ze tří stran a hospitalizovaný může většinou vidět do kóje naproti s dalšími dvěma pacienty. U každého lůžka je uzamykatelná prostorná skříňka, židle a věšák s pěti háčky. Dále je u každé postele elektrická zásuvka se třemi zdířkami. Na konci každé uličky mezi kójemi je stoleček s vodovodním dřezem, k němuž je to doslova jen pár kroků. Záchody a sprchy jsou ve speciálních buňkách.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Systém přepážek poskytne pacientům alespoň částečné soukromí.

Jídlo se bude nosit pacientům přímo k lůžkům. Tým pro nemocnici tvoří zdravotníci, kteří mají zkušenosti i z humanitárních misí. Mezi sestrami jsou například zdravotnice, které pracují na chirurgických sálech při operacích, je to vysoce specializovaný personál.

Součástí nemocnice je i její IT tým, který zajišťuje spojení provizorní nemocnice s nemocničním areálem v nedalekých Bohunicích. Vše je připraveno doslova do detailu. Postele jsou ustlané, nainstalované jsou přístroje pro podporu dýchání, a přestože kóje vytvářejí pro příchozího dojem bludiště, bleskově se v něm každý zorientuje díky všudypřítomným směrovým cedulím a nápisům. Mezi kójemi nescházejí ani nástěnné hodiny.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Toto je tým zdravotních sester a bratrů, který se bude o pacienty starat.

Reklama

Výběr článků

Načítám