Hlavní obsah

Protilátky mají maximálně procenta lidí, očekává po plošném testování Prymula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošné testování na covid-19 proběhne v následujících 14 dnech a zapojí se do něj až 27 000 lidí. Lékaři chtějí zmapovat výskyt choroby v rámci celé populace. Testování začne ve čtvrtek, v některých lokalitách v pátek. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula očekává, že data ukážou expozici populace v promile až procentech.

Záznam: TK k zahájení studie testování reprezentativního vzorku populace v ČRVideo: Novinky

 
Článek

„To, co očekáváme, je, že se budeme pohybovat někde mezi promilemi a procenty,“ uvedl Prymula s tím, že v lokalitách, kde probíhala epidemie, může být vyšší. „Neočekávám, že to budou desítky procent,” dodal.

Jde o osoby, které mají v krvi protilátky proti viru, ale neměly žádné vážné příznaky nemoci, které by je donutily jít na testy. Pokud se ukáže, že číslo je nízké, lze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha očekávat další růst počtu případů.

Prymula uvedl, že podobné plošné testování proběhlo i v jiných zemích, výsledky jsou ale rozdílné. Někde se ukázalo, že je nakaženo 15 procent, jinde to byly promile.

Výsledky budou v květnu

Zadavatelem studie je ministerstvo zdravotnictví a realizovat ji bude Ústav zdravotních informací a statistiky (ÚZIS). Mělo by být otestováno až 27 000 lidí, aby lékaři zjistili promořenost populace. Probíhat bude zhruba 14 dnů a ukončena bude počátkem května, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Michal Kamart, ČTK

Tisková konference k zahájení studie testování reprezentativního vzorku populace v ČR na přítomnost onemocnění covid-19, 21. dubna 2020 v Praze.

Význam studie je podle ministra strategický, neboť ukáže, v jakém bodu epidemie se nacházíme. Pokud bude výskyt nízký, je jasné, že nás čeká další nárůst případů.

„V těch lokalitách, kde probíhala epidemie, to může být logicky vyšší,” uvedl Prymula s tím, že pro další kroky je třeba mít data ze studie a nelze využít data o šíření koronaviru ze zahraničí. „To nejde udělat na extrapolaci zahraničních dat, to nejde udělat na dojmech, ale je potřeba mít takovouhle studii,” uvedl Prymula.

Testování odstartuje ve středu a proběhne v Praze, na jižní Moravě, Litoměřicku, Litovelsku a Uničovsku. Otestováni budou i chroničtí pacienti z IKEM. Ministerstvo zdravotnictví počítá i se zapojením dobrovolníků.

ON-LINE: Počet nově nakažených v Česku prudce klesl. Za úterý jen 61 lidí

Koronavirus

Lidé od 18 do 89 let z vybraných lokalit se budou moci studie zúčastnit dobrovolně. V Praze a v Brně budou vyšetřovány i děti. Součástí testu bude i jednoduchý dotazník. Výsledek vyšetření se lidé dozvědí do půl hodiny a výsledky testování budou známy na začátku května.

Detaily o studii lidé naleznou na stránkách ÚZIS.

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek konstatoval, že je třeba nalézt kompromis mezi uzavřením země, potlačením ekonomiky a výskytem koronaviru. Odborníky bude zajímat, jak velká část populace se s virem setkala, které skupiny populace jsou zasaženy více a jak velká je skupina lidí, u nichž mělo onemocnění mírný, případně bezpříznakový průběh.

Dušek ocenil spolupráci s akademiky, armádou i akademickou sférou, kteří se na přípravě studie podílejí.

Kde se bude testovat
Praha - náměstí Míru
Praha - Zítkovy sadyprostor vedle budovy ministerstva zdravotnictví
Praha - Kateřinská zahradaareál Psychiatrické kliniky VFN
Brno - Moravské náměstíplocha uprostřed náměstí
Brno - Bohunice, Univerzitní kampus MUparkoviště před univerzitním kampusem
Olomouc - hypermarket Globusprostor před hypermarketem (vedle Olomouc City)
Litoměřicepřesné místo stanu bude upřesněno
Litovelprostor před supermarketem Billa
Uničovnáměstí Osvobození

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám