Hlavní obsah

Protikoronavirová opatření zrušíme, potvrdil britský ministr

Londýn

Britská vláda dodrží svůj plán a od 19. července zruší v Anglii téměř všechny koronavirové restrikce. V parlamentu to v pondělí prohlásil ministr zdravotnictví Sajid Javid. Zároveň však občany vyzval, aby byli nadále opatrní, protože pandemie covidu-19 ještě zdaleka neskončila.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid

Článek

Anglie zruší jako první část Spojeného království nutnost nosit roušky, platit přestanou rovněž omezení shromažďování lidí. Ačkoliv se však o 19. červenci dlouho hovořilo jako o "dni svobody", přistupuje nyní vláda ke kroku se značnou opatrností. Úřady se totiž obávají, že bude nadále růst denní počet nových případů koronaviru, který se v sedmidenním průměru pohybuje nad hranicí 30 tisíc, kde byl naposledy koncem ledna. Odborníci varují, že by kvůli šíření varianty delta a většímu setkávání lidí mohly počty nově infikovaných vzrůst až na 100 tisíc denně, což je výrazně více než v nejhorší fázi epidemie v Británii na začátku letošního roku.

V Británii očkování zabírá. Nakažených je stejně jako na podzim, těžkých případů ale výrazně ubylo

Koronavirus

Javid prohlásil, že díky úspěšné očkovací kampani má nyní devět z deseti dospělých v Británii protilátky proti koronaviru. Vláda podle něj také splní svůj cíl, kterým bylo nabídnout alespoň první dávku vakcíny všem dospělým do 19. července.

Ministr ale zároveň vyzval obyvatele k osobní odpovědnosti. Spojitost mezi nově potvrzenými nákazami a úmrtími se podle něj podařilo díky očkování "výrazně oslabit", přesto ale není přerušena úplně.

Británie zahazuje roušky, naučí se s virem žít

Koronavirus

Lidé by podle ministra měli nadále nosit roušky na frekventovaných místech, například ve veřejné dopravě, zároveň by se však měli postupně vracet na pracoviště. Vláda rovněž nabádá organizátory hromadných akcí, aby po návštěvnících vyžadovali potvrzení o vakcinaci či minulém prodělání covidu-19.

Rozhodnutí vlády potvrdí ještě premiér Boris Johnson, který v posledních vyjádřeních rovněž nabádal občany k opatrnosti a varoval je před budoucím nárůstem nového počtu případů.

Londýnská centrální vláda řídí zdravotní politiku jen v Anglii, ve zbylých částech Spojeného království, tedy ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku, rozhodují o restrikcích tamní regionální vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám