Hlavní obsah

V Británii očkování zabírá. Nakažených je stejně jako na podzim, těžkých případů ale výrazně ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ačkoli v Británii převládá nakažlivější varianta delta, není koronavirus tak smrtící jako na podzim a na začátku letošního roku. Tamní vláda přišla se statistikou, která potvrzuje, že očkování v zemi zabírá. Počet případů sice vystoupal na obdobná čísla než před rokem, v nemocnicích ale končí výrazně méně pacientů.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid

Článek

„Očkovací program všechna rizika snížil,“ popsal situaci zpravodajský server BBC.

Ještě v lednu musel s těžším průběhem koronaviru zhruba každý desátý Brit do nemocnice, nyní se tato hranice posunula na každého padesátého. I ti, kteří nakonec ve špitále skončí, ale nevyžadují tak intenzivní péči jako v minulých měsících.

Británie přitom v úterý ohlásila 28 773 nových případů nákazy. Přes 25 tisíc měla i loni v listopadu, kdy druhá vlna pandemie v zemi vrcholila.

Jenže zatímco poslední data z 29. června hovoří o tom, že nemocnice přijaly 406 pacientů za den, v polovině listopadu jich bylo 1971. Vůbec nejhorší byl pak 12. leden, kdy muselo do nemocnic s koronavirem 4579 lidí.

S menším počtem hospitalizací souvisí i pokles fatálních případů. V lednu podle vládní statistiky zemřel každý šedesátý Brit, aktuálně se jedná přibližně o každý tisící případ.

Británie se 19. července chystá vstoupit do poslední fáze rozvolňování a nový ministr zdravotnictví Sajid Javid chválil na základě výše zmíněných čísel očkovací program. Označil ho za velkou obrannou zeď.

Očekává, že po rozvolnění bude počet nakažených narůstat, těžších a smrtelných případů by ale díky vakcínám nemělo přibývat tolik.

Británie má před plánovaným rušením opatření skoro 30 tisíc nakažených za den

Koronavirus

„Tohle je neprobádané území pro jakoukoli zemi na světě. Projekce budou každým týdnem méně spolehlivé. Chceme být upřímní, čísla nakažených porostou možná až ke 100 tisícům. Mnohem důležitější ale je, aby významně nestoupal počet fatálních a těžkých případů,“ uvedl pro The Guardian Javid.

Nevyloučil, že by vláda mohla vrátit v platnost restrikce. V plánu to ale nemá, nebude-li to nezbytně nutné.

První dávku vakcíny dostalo 86 procent dospělé britské populace, přes 64 procent je plně naočkovaných. Vláda očekává, že by celá dospělá populace mohla být naočkována do konce září letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám