Hlavní obsah

Proč právě dva metry? Vědci řeší povinné rozestupy

Novinky,

Obecné pravidlo dvoumetrového distancování kvůli omezení šíření nemoci covid-19, se kterým se hodně operovalo i v Česku a minimálně 1,5metrové rozestupy by se měly v některých případech dodržovat stále, nejsou podloženy žádnými relevantními vědeckými důkazy. Tvrdí to odborníci nejen z britské Oxfordské univerzity, kteří tak vyzývají ke konci těchto „formalizovaných pravidel“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z londýnského parku

Článek

„Ono pravidlo dvou metrů nemá oporu ve vědě,“ sdělili listu The Daily Telegraph profesoři Oxfordské univerzity Carl Heneghan a Tom Jefferson. Existuje tak podle nich celkově jen málo důvodů k těmto omezením, a vyzývají proto britskou vládu ke zrušení těchto striktních pravidel.

Skotská Univerzita v Dundee k tomu rovněž doplnila, že nic nenasvědčuje tomu, že by při uplatňování sociálního distancování vzdálenost dva metry byla bezpečnější než kupříkladu jeden metr.

Podle nové studie University v Dundee se 78procentní riziko infekce novým typem koronaviru od jiného člověka vyskytuje ve vzdálenosti pod jedním metrem.

Heneghan s Jeffersonem zkoumali současné důkazy pro pravidlo dvou metrů a prošli celkem 172 studií citovaných v nedávném přehledu akademického žurnálu Lancet. Zjistili, že jen pět se výslovně zabývalo infekcí virem SARS-CoV-2 ve vztahu ke vzdálenosti. A pouze jedna zmiňovala pohybování se do šesti stop (cca 1,8 metru) od pacienta, nicméně podle daného výzkumu jinak konkrétní blízkost nemá nutně vliv.

Čísla mluví jasně. Omezení kontaktu s lidmi funguje

Koronavirus

„Fronty před obchody, vyhýbání se sobě navzájem, jakmile jsme uvnitř, stejně tak nepřibližování se k ostatním lidem - sociální distancování - se stalo normou. Pravidlo dvou metrů však má vážný dopad na školy, hospody, restaurace a naši schopnost fungovat v každodenním životě. Velká část informací o propuknutí nákazy nemá dobrou kvalitu. Osvěta a mytí rukou, tedy obecně hygiena - to jsou věci, které potřebujeme, nikoli formalizovaná pravidla,“ uvádějí oxfordští odborníci.

Vyhýbat se kontaktu neznamená, že budu od někoho dva metry

Nová studie University v Dundee navíc naznačuje, že 78procentní riziko infekce novým typem koronaviru od jiného (nakaženého) člověka se vyskytuje ve vzdálenosti pod jedním metrem, přičemž existuje pouze 11procentní pravděpodobnost, že se tak stane i při větším odstupu.

Lepší je nějaký odstup než žádný a lepší metrový než centimetrový
epidemiolog Mike Lonergan

Vedoucí statistik a epidemiolog Mike Lonergan z dané skotské vysoké školy zhodnotil 25 článků sestavených pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Jejich závěrem podle něj je, že vyhýbání se kontaktu je velmi důležité. A že vzdálenost jednoho metru může být o něco lepší než pouhé vyhýbání se fyzickému kontaktu, jako je podávání rukou a objímání, pokud jsou pak lidé stejně velmi blízko u sebe.

„Tato data nicméně též nenaznačují, že dva metry jsou lepší než jeden metr,“ shrnul. Jednoduše řečeno: lepší je nějaký odstup než žádný a lepší metrový než centimetrový, ale zkrátka není moc důkazů o tom, že by si člověk nějak dále pomohl, když to budou právě nařizované dva metry.

Německo udrží povinné rozestupy do konce června

Koronavirus

Snahy o uvolňování reagují i na ekonomické dopady. Britské obchody minulé úterý zaznamenaly denní pokles prodeje o 41 procent ve srovnání se stejným dnem v loňském roce, zatímco venku se tvořily obrovské fronty kvůli požadavkům na sociální distancování.

Tento týden v pondělí se ostrov Man stal první oblastí v Británii, která uvolnila pravidlo dvou metrů a vyhlásila, že podniky již nebudou muset provádět ony rozestupy a všichni zaměstnanci se mohou vrátit do práce jako obvykle.

Vláda Spojeného království slíbila přezkoumat pravidlo sociálního distancování dříve, než se tam v červenci znovu otevřou hospody a restaurace, píše The Daily Telegraph.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Anketa

Dodržujete dvoumetrové odstupy?
Ano, snažím se
36,9 %
Občas si vzpomenu
19 %
Ne
44,1 %
Celkem hlasovalo 1266 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám