Hlavní obsah

Proč Itálie? V textilkách na severu země pracovaly desítky tisíc čínských dělníků

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K rychlému rozšíření koronaviru v Itálii mohl přispět i místní luxusní módní průmysl. Do něj v posledních desítkách let ve velkém investovali čínští investoři, kteří sem přivezli i dělníky jako levnou pracovní sílu, upozornil server The American Spectator.

Foto: Profimedia.cz

Čínská čtvrť v Miláně

Článek

Ve světě módy je značka „Made in Italy“ symbolem luxusu, která prodává. Vedle tradičních značek zvučných jmen v posledních třech dekádách na severu země investovali čínští podnikatelé. Ti zde nakoupili řadu textilních a kožedělných továren a z Číny přivezli zaměstnance, aby v nich pracovali.

Už v roce 2010 pracovalo kolem 60 tisíc Číňanů v průmyslovém předměstí Florencie zvaném Prato, přibývalo přímých leteckých spojů z italských měst do Číny.

Americká, ale i některá čínská média přinášela zprávy o raziích v textilních dílnách proti nelegálním zaměstnancům.

Ochromení Itálie dusí i český byznys. Měsíc už by byl vážný, říká šéf milánské kanceláře CzechTradu

Koronavirus

První případy koronaviru byly v Itálii zaznamenány na konci ledna, šlo o dva čínské turisty, kteří přiletěli do Říma. Na konci února se pak objevil případ 38letého Itala nakaženého v Lombardii.

Číňané mají ve zvyku cestovat domů na oslavy lunárního nového roku, které připadaly letos na 24. ledna. Inkubační doba koronaviru je zhruba dva týdny. Ve té době mohlo ze severní Itálie do Číny a zpět cestovat mnoho dělníků, kteří se nakazili a nevykazovali ještě žádné symptomy, píše server.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle výzkumníků mělo zhruba 80 procent lidí nakažených koronavirem ve Wu-chanu jen mírné symptomy, někteří dokonce žádné. Právě tento fakt napomáhá šíření nákazy.

Od začátku března už byla epidemie v Itálii taková, že virus začal putovat v opačném směru, domů si jej vozili Číňané při návratu z Itálie. V březnu se také epicentrum nákazy přesunulo z Asie do Evropy a Itálie překonala Čínu v počtu obětí.

Zemřelo už 15 tisíc lidí s koronavirem, Španělsko hlásí 462 mrtvých za den

Koronavirus

Čína je jedním z nejdůležitějších trhů luxusních značek, ve více než miliardovém národě je dost boháčů, kteří si je mohou dovolit a rádi je vystavují na odiv. I to je důvodem čilého byznysu s jihoevropskou zemí.

Itálie obecně má s Čínou čilé obchodní kontakty a mezi prvními se zapojila do projektu nové hedvábné stezky, navzdory kritice Bruselu a USA.

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Koronavirus

V Itálii bylo podle posledních informací tamního ministerstva zdravotnictví k nedělnímu večeru 46 638 nakažených, 5 476 lidí zemřelo a 7 024 se vyléčilo.

Zajímavým faktem také je, že už v roce 2007 ve své studii mikrobiologové z univerzity v Hongkongu mluvili o riziku další epidemie koronavirů typu SARS, kterou označovali za „časovanou bombu“. V této souvislosti zmiňovali jako rizikový faktor i oblibu konzumace exotických zvířat na jihu Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám