Hlavní obsah

Při vstupu do obchodů dezinfikují Slovákům ruce a dávají rukavice

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Na základě rozhodnutí vlády museli majitelé obchodů od pondělí zajistit pro zákazníky dezinfekci na ruce a rukavice.

Opatření v obchodech na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Zatím to funguje dobře. Nikdo neprotestuje a nebyly žádné konflikty,“ řekl Novinkám pracovník bezpečnostní služby u vstupu do potravin v bratislavské městské části Dúbravka.

Někteří zákazníci měli na rukou vlastní rukavice a ty jim služba u vchodu dezinfikovala. „Kdo nemám vlastní, dáme jim naše jednorázové rukavice,“ říká vedoucí prodejny. Musí dodržet rovněž nařízení vlády na omezený vstup pro zákazníky podle velkosti prodejny. „Do naší prodejny pouštíme maximálně dvacet zákazníků,“ dodala vedoucí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Menší konflikty vznikaly v dopoledních hodinách v bratislavské části Ružinov. Od devíti do dvanácti mohou nakupovat pouze lidé ve věku nad 65 let. Nakoupit svačinu si ale potřebovali i dělníci z blízké stavby nového autobusového nádraží.

„Začínáme brzo ráno a po desáté nám už vyhládlo, tak jsme si chtěli nakoupit. Jenže teď mohou nakupovat jen důchodci,“ kroutil hlavou dělník ze stavby. Jeho kolega se snažil přesvědčit důchodkyni, aby mu koupila aspoň rohlíky a salát, ale ta to odmítla. „Nechci riskovat infekci, tak jsem mu nemohla vyhovět,“ řekla důchodkyně.

Na některých místech vznikly před obchody fronty. Zákazník v pořadí mohl vejít až, když někdo z obchodu vyšel ven. „Museli jsme omezit kapacitu, tak lidi musí čekat venku,“ říká vedoucí potravin v bratislavské čtvrti Petržalka. Majitel galanterie v bratislavské čtvrti Karlova Ves otevřel poprvé po dvou týdnech. „Mám to tady malé, takže pouštím zákazníky jen po jednomu. Největší zájem je o látky a gumičky, protože všichni šijí roušky,“ říká Ondrej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám