Hlavní obsah

Přeplněné márnice, rakve se vrší. Krematoria v Bergamu nezvládají nápor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krematoria v Bergamu, hlavním městě severoitalské provincie Lombardie, nezvládají současný nápor, pohřby se konají každých 30 minut, píše deník Corriera della Sera. Márnice jsou plné, rakve se vrší na hřbitovech a před krematorii. Na zvládnutí situace se musela povolat armáda, píše deník.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Pracovníci pohřební služby odvážejí rakev s obětí nákazy koronavirem na hřbitov v Bergamu.

Článek

Vojáci nakládají rakve s oběťmi nákazy koronaviru SARS-CoV-2 a převážejí je do měst Bologna a Modena, kde tamější krematoria pomohou zvládnout nápor. V Itálii podle informací CNN přibývá v průměru 3500 případů nákazy novým koronavirem denně a počet obětí dosáhl čísla 2500.

Ve městě jsou přeplněné nemocnice a zvláště jednotky intenzivní péče. Nejenže nemají žádná další lůžka, ale chybějí i dýchací přístroje pro ty, u nichž se průběh nákazy komplikuje. Nemocní se tak převážejí do sousedních regionů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Bergamo chtělo postavit na místním výstavišti polní nemocnici s 300 lůžky. Práce se ale pozastavily, protože nejsou k dispozici lékaři, kteří by se o pacienty starali. Z celkových 600 lékařů jich je 118 v karanténě a dva lékaři na virus sami zemřeli.

Situaci popsal jeden z nakažených lékařů: „Byl jsem týden v posteli s vysokou horečkou. Už je mi lépe, doma zůstanu ještě pár dnů a hned se vracím do práce. Situace je dramatická. Denně mám 200 hovorů.“  Zdá se, že tamější zdravotnictví je vzhledem k více než 4300 nakaženým na pokraji kolapsu, píšou italská média.

To nejhorší teprve přijde. Nakažených v Evropě přibývá stále rychleji

Koronavirus

Zvládnout nápor nemocných pomáhají i takzvaní rodinní lékaři. Problémem ale je, že na rozdíl od svých kolegů v nemocnici nejsou vybavení ochrannými pomůckami. „Když nás někdo požádá o pomoc, neodmítneme. Nemůžeme říct ne. Bez ochranných obleků a ochranných masek jdeme sami na jatka,“ citoval deník Il Fatto Quotidiano jednoho z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám