Hlavní obsah

Přemístěním nakažených připravujete biologickou bombu, varují lékaři italskou vládu

Italská vláda nadále dumá nad tím, jak snížit šíření koronaviru. Některé nakažené pacienty, kteří byli propuštěni z nemocnic, nařídila přemisťovat do pečovatelských domů. Podle lékařů a odborů se ale tento krok rovná přípravě biologické bomby, uvedl Daily Mail.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V nemocnicích nadále zůstává zhruba 28 tisíc pacientů, čtyři tisíce z nich leží na jednotkách intenzivní péče.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Italové trpí nedostatkem zdravotního personálu i nemocničních lůžek. Aby tak připravili místo pro další případy, potřebují lůžka uvolnit. Do pečovatelských domů jsou odesíláni lidé, kteří se z jakýchkoli důvodů nejsou schopni izolovat doma.

Tímto krokem se ale virus dostává do dalšího prostředí. „Nemůžeme se vystavovat nebezpečí výskytu nových ohnisek viru. Pečovatelské domy se tak mohou proměnit na biologickou bombu,“ uvedl vedoucí italské geriatrické společnosti SIGG Raffaele Antonelli Incalzi pro agenturu AFP.

Starší obyvatelé jsou nejslabším soupeřem koronaviru a tenhle krok je ohrozí.
Raffaele Antonelli Incalzi

V Lombardii, která je nejhůře postiženým regionem Itálie, už bylo do pečovatelských domů umístěno přibližně 2000 lidí s pozitivním testem na koronavirus. Dosud zdraví obyvatelé domů se obávají, že nemají šanci se nyní nákaze vyhnout.

Primář z Bergama: Kdo není nemocný nebo nezemřel, je nakažený

Koronavirus

„Starší obyvatelé jsou nejslabším soupeřem koronaviru a tenhle krok je ohrozí,“ dodal Incalzi. Ačkoli přesná čísla nelze zjistit, Incalzi tvrdí, že nemocní pacienti takhle nepřímo připravili o život nejméně 600 klientů pečovatelských domů.

V Itálii se nachází přibližně 7000 pečovatelských domů, ve kterých pobývá kolem 300 tisíc klientů.

Ve středu v 16:45 bylo v zemi potvrzeno 105 792 případů nákazy koronavirem, 12 428 z nich bylo fatálních. Uzdravilo se 15 729 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám