Hlavní obsah

Přehledně: Změny v koronavirových opatřeních

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nárůst počtu nově nakažených koronavirem vyvolal potřebu změnit některá preventivní opatření proti šíření viru. Patří mezi ně nová pravidla pro nošení roušek nebo omezení počtu návštěvníků na hromadných akcích.

Článek

Od soboty se zavádí plošná povinnost nosit roušky na hromadných akcích nad 100 návštěvníků, které se konají ve vnitřních prostorách. Toto nařízení bude platit především pro organizované koncerty a párty, ale i pro pohřby a svatby. Opatření se ale nevztahuje na kluby a restaurace za běžného provozu.

Už od pátku platí povinnost nošení roušek při návštěvě zdravotnických a sociálních opatřeních nebo nákupu v lékárně v Ústeckém a Libereckém kraji.

Ústecký kraj přitvrdil

Koronavirus

Naopak Moravskoslezský kraj od pátku některá opatření rozvolňuje. V celém kraji se mohou konat akce do 1000 lidí, musejí ale mít roušky. Ty budou nadále povinné v MHD, návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory budou možné pouze s respirátorem. Bary a restaurace mohou nyní otevírat v 8:00 a zavřít v 24:00. Přeshraniční pracovníci musejí jednou za týden předložit negativní test PCR. Na Bruntálsku se však mohou roušky nosit pouze ve zdravotnických zařízeních.

Od pondělí dochází k dalším změnám, vnitřní hromadné akce budou možné pouze do 500 lidí, nyní je to 1000.

Roušky jsou zpět. Od soboty budou povinné na vnitřních hromadných akcích

Domácí

V pátek hygienici oznámili také nová opatření pro Prahu. Od pondělí bude platit povinnost nosit roušku i v nepobytových zdravotnických zařízeních, například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích.

Důvodem zavádění nových pravidel je rychlý nárůst nově nakažených. V posledních třech dnech přibylo denně přes dvě stovky nových pacientů.

Situace se ale liší region od regionu. Na Kutnohorsku od půlnoci končí zbylá mimořádná opatření kvůli koronaviru. Odvolán tak byl např. zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám