Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu kvůli koronaviru klesl na tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu ČR v březnu meziročně klesl o 12,6 miliardy korun na 3,1 miliardy Kč. Obchodování ovlivnily dopady opatření proti šíření koronaviru, klesl vývoz i dovoz. Pokles exportu byl ale výraznější. Vyplývá to z údajů, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Kontejner China Ocean Shipping Company (COSCO) v Chile. Ilustrační snímek

Článek

Podle ČSÚ se protikoronavirová opatření nepříznivě projevila zejména u obchodu s auty a elektrickými zařízeními. Kladné saldo u obchodování s motorovými vozy tak kleslo o 12,9 miliardy korun zaha u obchodu s elektrickými zařízení o 3,9 miliardy korun. Kladné saldo se snížilo i u obchodu se stroji a zařízeními, a to o 2,2 miliardy korun.

Naopak kladný vliv na březnový výsledek obchodování Česka se zahraničím měl obchod s ropou a zemním plynem a se základními kovy. U ropy a zemního plynu vlivem poklesu cen na světových trzích a menšího dovezeného množství klesl deficit o 5,5 miliardy korun, u základních kovů se deficit obchodování zmenšil o 3,1 miliardy korun.

Celkový vývoz meziročně klesl o 13,3 procenta na 284,4 miliardy Kč a dovoz o 9,9 procenta na 281,3 miliardy. Letošní březen měl přitom o jeden pracovní den více než loňský.

„Z přiložené tabulky ČSÚ lze dopočítat, že došlo k propadu vývozu 'tvůrčích, uměleckých a zábavních produktů' o 93 procent. Ruší se kulturní akce, navíc zde bude propad pravděpodobně nejdelší kvůli tomu, že vlády budou omezovat masová shlukování velice dlouho,” uvedl ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Zahraniční obchod překvapil vysokým přebytkem

Ekonomika

„Došlo také k propadu vývozu elektřiny o 16 procent. V Německu se téměř zastavila výroba, proto tam klesá spotřeba elektřiny,” doplnil ekonom.

„O čtvrtinu se propadl i vývoz motorových vozidel. Nákupy zboží dlouhodobé spotřeby se v karanténě odkládají snáze, ale motorová vozidla tvoří více než čtvrtinu našeho exportu. Proto je pokles o čtvrtinu velice závažný,” dodal Bartoň.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie (EU) skončila v březnu přebytkem 42,1 miliardy korun. Meziročně byl tak o 15,9 miliardy nižší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 3,2 miliardy na 37,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám