Hlavní obsah

Zahraniční obchod překvapil vysokým přebytkem

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek zahraničního obchodu v únoru stoupl na 22,4 miliardy korun. Meziročně byl vyšší o 6,2 miliardy. Překonal odhady analytiků, kteří většinou čekali přebytek 15 miliard.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oproti loňskému únoru kleslo množství dovezeného i vyvezeného zboží, pokles importu byl ale výraznější. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V meziročním srovnání se export v únoru snížil o 0,7 procenta na 297 miliard korun a dovoz o 2,9 procenta na 274,6 miliardy Kč.

K vysokému přebytku bilance přispěl v únoru obchod s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy nebo letadla. Jeho výsledek se meziročně zlepšil o 3,2 miliardy. O skoro dvě miliardy se zvýšil přebytek obchodu s motorovými vozidly. Pomohl také o 2,8 miliardy nižší deficit bilance u ropy a zemního plynu.

Přebytek zahraničního obchodu v lednu klesl na 15 miliard

Ekonomika

Naopak nepříznivý vliv měl horší výsledek obchodu s počítači, elektronikou a optickými přístroji o 4,2 miliardy korun.

Únorová bilance zahraničního obchodu však ještě nebyla zatížena pandemií koronaviru. „V březnu a dubnu již očekáváme jak na straně importů, tak exportů mnohem hlubší propady. Zastavení výroby v automobilovém sektoru se propíše do výrazného poklesu exportní aktivity, přičemž vzhledem k ochromení domácí poptávky i výroby bude nižší i importní aktivita,“ komentovala analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Bilanci by podle ní měl i nadále vylepšovat nižší deficit s ropou, jejichž ceny se do konce roku podle prognózy banky přes úroveň 40 dolarů za barel nedostanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám