Hlavní obsah

Praktici na Zlínsku začínají očkovat AstraZenekou

Právo, Aleš Fuksa

Zlínští praktičtí lékaři začínají očkovat seniory nad osmdesát let. Právu to potvrdila praktická lékařka ze Zlína Edita Bosáková. Od krizového štábu Zlínského kraje dostala spolu se šesti desítkami dalších praktiků první dávky vakcinační látky AstraZeneca.

Foto: Paul Childs, Reuters

Očkování vakcínou o firmy AstraZeneca. Ilustrační foto

Článek

„Máme zatím jen dvě malé pětimililitrové lahvičky, které rozdělíme po deseti dávkách. Celkem jde o dvacet lidí. Což není problém, když za měsíc naočkuji tři sta lidí proti chřipce. Kraj nám dodal i stříkačky,“ sdělila Právu Bosáková. Dvě malé lahvičky s očkovacím sérem má uložené v ledničce.

Zlínský kraj začal první vakcíny proti covidu-19 firmy AstraZeneca rozesílat praktickým lékařům v pondělí, první dodávka této očkovací látky dorazila na východ Moravy na konci minulého týdne. „Všech dvanáct set dávek bude rozděleno mezi praktiky,“ sdělil novinářům krajský koordinátor pro očkování proti covidu Jiří Lučan.

Vakcína proti koronaviru pro děti? Vědci otestují AstraZeneku

Koronavirus

Každý ze šedesáti zlínských praktiků dostává v těchto dnech dvacet dávek. „Budeme každý den kontrolovat, jestli dávky byly vyočkované,“ podotkl Lučan. V kraji je asi 290 praktiků, spolupráci při očkování slíbilo kraji 255 z nich.

Vakcínu mají i další kraje

Hejtman Radim Holiš (ANO) Právu potvrdil, že veškeré dodávky AstraZeneky zamíří k praktickým lékařům. Naopak vakcíny Moderna a Pfizer jsou přednostně určeny pro očkování zdravotníků.

Moravskoslezský kraj má aktuálně k dispozici 2400 dávek vakcíny AstraZeneca. Podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) by kraj chtěl touto vakcínou očkovat učitele starší padesáti let. „Pokud to nevyjde, dávky přijdou praktickým lékařům. Je to ale jen zlomek toho, co bychom potřebovali.“

AstraZeneca odmítla Babišovy komentáře o vakcínách z černého trhu

Zahraniční

Vakcína od firmy AstraZeneca by měla jít ve Středočeském kraji primárně praktickým lékařům. „Zatím jsme jen posílali institucím, o kolik vakcín bychom měli zájem, ale ještě se vakcína nedistribuovala a neočkujeme,“ uvedla lékařka z Mladé Boleslavi.

To potvrdil i středočeský krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). „Čekáme, až se srovnají podmínky ze strany ministerstva zdravotnictví. Prozatím jsme zjišťovali zájem praktiků a ten je značný,“ uvedl radní Pavlík, podle něhož mají tuto vakcínu stejně jako další dva druhy látky od jiných výrobců k dispozici všechna očkovací místa v kraji. „Měli by ji ale mít později k dispozici hlavně praktici, protože je výrazně jednodušší z logistického pohledu,“ dodal radní.

Lidé starší 70 let se budou moci k očkování hlásit od 1. března

Domácí

„Vakcínu AstraZeneca jsme dostali v malém množství,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) s tím, že dodávka směřovala k praktikům. „V pátek přišlo sedm set kusů a v pondělí se začalo s touto vakcínou očkovat,“ dodala karlovarská krajská koordinátorka očkování Dagmar Uhlíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám