Hlavní obsah

Pracující na dohodu mají mít příspěvek jako OSVČ, navrhne Maláčová

Praha

Lidem pracujícím na dohodu by měl stát jako pomoc při pandemii koronaviru vyplácet jednorázový příspěvek. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) to v neděli uvedla v internetové televizi DVTV. Hodlá proto navrhnout úpravu zákona, která by to řešila. Vládě by návrh mohla předložit zřejmě v pondělí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Lidé, kteří pracují na dohodu a kvůli opatřením pracovat nemohou, by podle ní měli dostávat příspěvek podobně jako drobní živnostníci (OSVČ). Těm bude vláda dávat 15 000 korun měsíčně po dobu trvání opatření.

„Já si myslím a v tuto chvíli se kloním k variantě, že lidé, co mají dohodu, tak by měli být ve stejném režimu jako OSVČ, to znamená, že by měli dostat ten jednorázový příspěvek," uvedla Maláčová.

Vláda chce kvůli koronaviru měnit insolvenční zákon

Ekonomika

Dodala, že chce proto navrhnout změnu zákona. „Podle mých informací má být ten zákon předložen v pondělí vládě a kolem 7. dubna se má diskutovat ve Sněmovně, den poté v Senátu," řekla.

Vláda ve čtvrtek rozhodla, že osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které kvůli nařízením vlády v souvislosti s šířením koronaviru nemohou pracovat, bude vyplácet 15 000 korun měsíčně po dobu trvání opatření. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) by na pondělní jednání vlády měla připravit příslušnou legislativu.

Ošetřovné pro OSVČ jen na děti od 6 let? To nemyslí Havlíček vážně, zlobí se Maláčová

Koronavirus

Podle hrubých odhadů by to mělo stát měsíčně zhruba sedm miliard korun. Stejně jako zaměstnanci budou mít také živnostníci nárok na ošetřovné, a to za péči o děti do 13 let bez určení spodní hranice věku dítěte. Živnostníkům bude náležet 424 korun za den, maximální částka bude 13 144 korun měsíčně.

Na základě čestného prohlášení bude možné o ošetřovné žádat na živnostenských úřadech. Žádost bude možné podat také elektronicky. Na ošetřovné budou mít OSVČ nárok do doby, než budou otevřeny školy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám