Hlavní obsah

Pozůstalí po obětech koronaviru zvažují žaloby na zdravotnický systém

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé rodiny, jejichž blízcí podlehli ve Velké Británii onemocnění covid-19, zvažují možnost dát jednotlivé případy k soudu. Kromě rodin pacientů by se mohly přidat i rodiny zdravotníků, kteří se nakazili při výkonu práce a později zemřeli. Lékařská ochranná organizace (MDU) však poukazuje na to, že takový krok by pouze zvýšil tlak a stres na zdravotníky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejméně 17 rodin zvažuje možnost podat žalobu na Národní zdravotnický systém (NHS), jak uvádí Daily Mail s odvoláním na organizaci Action Against Medical Accident (AvMA), která se se zabývá právě spornými případy úmrtí, ve kterých může hrát roli například pochybění zdravotnického systému či personálu.

Vedení organizace Medical Defence Union (MDU), která je největší lékařskou ochrannou organizací, mezitím varovalo, že takový akt by měl za následek pouze zvýšení už tak enormního tlaku na celý zdravotnický systém.

Americký stát Missouri žaluje Čínu kvůli koronaviru

Koronavirus

MDU rovněž podporuje návrh Institutu pro výzkum veřejné politiky (IPPR), který pro britské zdravotníky žádá ochranu. „Pandemie vytvořila vysoce stresující pracovní podmínky pro zdravotníky. Jedná se o bezprecedentní situaci,” je přesvědčený doktor Udvitha Nandasoma, vedoucí poradenských služeb MDU.

Většina případů je s koronavirem spojena nepřímo.
Peter Walsh - AvMA

„Mnoho lékařů čelí zvýšené pracovní zátěži, nebo působí v oblastech, ve kterých nemají takovou praxi. Starají se navíc o pacienty s nakažlivou nemocí, a vystavují tak riziku nejen sebe, ale celé rodiny. Kombinace toho všeho vytváří extrémní stres,” obhajuje zdravotníky Nandasoma, jenž je přesvědčen, že je zdravotníkům potřeba poskytnout ochranu před možným následky z vymáhání náhrad škody od pozůstalých rodin.

Pár rukavic jako dva kusy ochranných pomůcek? Britská vláda čelí kritice za falešná čísla

Koronavirus

Jak uvedl Peter Walsh, ředitel organizace AvMA, na kterou se obrátili pozůstalí, ne všechny případy souvisí s covidem-19. „Většina případů je s koronavirem spojena nepřímo,” řekl. Uvedl rovněž, že jeho společnost poskytuje pouze poradenskou činnost a sama žaloby nepodá, může však doporučit klientům, aby se obrátili na právníky.

Astronomické nároky

Ani jeden ze 17 případů se zatím k soudu nedostal a podle Walshe je zkoumání jednotlivých případů v rané fázi. Jak v lednu letošního roku připomněl server BBC, NHS čelí zhruba deseti tisícům žádostí o odškodné ročně. Celkové nároky jsou pak v současnosti ve výši zhruba 83 miliard liber (2,5 bilionu korun). Průměrné odškodné za nedbalost se pohybuje ve výši okolo 50 tisíc liber (1,5 milionu korun).

Nespojujte covid-19 a záhadnou nemoc dětí, žádají britští lékaři

Koronavirus

Mezi rodinami, které budou požadovat odškodné, se mohou objevit také pozůstalí po zdravotnících. Britský ministr zdravotnictví Matthew Hancock minulý týden uvedl, že vláda odškodní pozůstalé rodiny zdravotníků, kteří v souvislosti s covid-19 zemřeli. Podle ministra by se mělo jednat o částku 60 tisíc liber (1,8 milionu korun) pro každou rodinu.

Ve Velké Británii doposud zemřelo v souvislosti s onemocněním téměř 30 tisíc lidí, mezi nimiž je necelá stovka zdravotnického personálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám