Hlavní obsah

Povinné očkování seniorů je nejisté

Plán končící vlády na povinné očkování seniorů nad 60 let zřejmě skončí u ledu. Proti je budoucí kabinet i Česká vakcinologická společnost, jak v pátek uvedl její předseda Roman Chlíbek.

Foto: Callaghan O'hare, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Shoda je pouze na povinnosti pro vybrané profesní skupiny, jako jsou zdravotníci, sociální pracovníci, hasiči, policisté a vojáci. Přesto nehodlá končící ministr Adam Vojtěch (za ANO) ustoupit. Chystanou vyhlášku v pondělí opět projedná vláda a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) připustil, že možná tlaku opozice ustoupí.

„Jedna věc je něco navrhnout, ale pokud by to změnila příští vláda, tak to nedává smysl,“ řekl Babiš v pátek novinářům.

Vojtěch však trvá na tom, že jde o odborné doporučení. „To, jestli budoucí vláda vyhlášku změní, bude na ní, klidně to udělat může. My jsme přesvědčeni, že je to správná cesta,“ zopakoval.

Koho se má týkat vyhláška
zdravotníci, pečovatelé, policisté, strážníci, vojáci, hasiči, medici

Ve vyhlášce budou vedle profesních skupin i senioři nad 60 let a také medici a studenti sociálních oborů, kteří mají praxe ve zdravotnických a jiných sociálních zařízeních. „Měli by být očkováni i ti, kteří se na tuto práci připravují,“ vysvětlil Vojtěch. Explicitně jsou ve výčtu profesí zahrnuti i strážníci a dobrovolní hasiči.

„Doba účinnosti by byla nastavena na 1. března, do té doby by všechny skupiny v této vyhlášce měly být naočkovány,“ řekl začátkem týdne Vojtěch. Po tomto datu hrozí neočkovaným pokuta až 10 tisíc korun. V některých případech to může mít i dohru v zaměstnání. „Může jít například o přeřazení na práci jiného typu,“ dodal Vojtěch.

Jak je to s povinným očkováním ve světě

Koronavirus

Vyhláška v takové podobě ale narazí u nastupující vlády. S povinností pro seniory tým kolem budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nesouhlasí. Zádrhel vidí v případném vymáhání povinnosti. Podporují proto jen nařízení u některých profesí. Válek zároveň kritizoval, že s ním vyhlášku nikdo nekonzultoval.

„Anticovid tým svůj postoj k očkování věkové skupiny 60+ opírá o velmi malou možnost toto opatření reálně vymáhat a také o stanovisko České vakcinologické společnosti,“ stojí v prohlášení. Ta, jak v pátek uvedl její předseda Chlíbek na Twitteru, s povinností pro se­niory od 60 let nesouhlasí a vyzdvihuje naopak očkování vybraných profesí.

Zeman podpořil povinné očkování

Domácí

Podle Válka má být prioritou naočkovat ty, kteří čekají na třetí dávku, nebo dětské zájemce. Povinné očkování neodmítá, pokud se na něm shodnou zástupci profesí, kterých se mají týkat.

Spor o seniory

Kritiku sklízí především Chlíbek, jenž je členem navrhující klinické skupiny ministra Vojtěcha i vedoucím Válkova týmu a který je proti. „Na radě pro zdravotní rizika to navrhl docent Hajdúch. Je zvláštní, že se teď pan Chlíbek vyjadřuje proti tomu. Bylo by dobré, kdyby se tito pánové, kteří jsou v novém týmu pana Válka, domluvili,“ vyzval Babiš.

Chlíbek trvá na tom, že vždy navrhoval jen profesní očkování. Diskuse kolem povinnosti pro seniory se podle něj navíc příliš nevedla. „Když jsem se opakovaně na klinické skupině ptal, kdo a na základě čeho určil, že rizikovou věkovou hranicí je 60+, tak je to prý rozhodnutí ministerstva,“ napsal Právu.

Babiš hájí povinné očkování: Pozitivní motivace už jsme vyčerpali

Domácí

„Ale hlavně, jedna věc je můj názor, a pak většinové stanovisko výboru vakcinologické společnosti,“ dodal s tím, že netlumočil osobní postoj, ale postoj výboru.

Babiš upozornil, že debata o plošném povinném očkování se už otevřela i na úrovni Evropské komise, byť o tom se v ČR zatím neuvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám