Hlavní obsah

Babiš hájí povinné očkování: Pozitivní motivace už jsme vyčerpali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu orodoval za povinné očkování pro vybrané skupiny a lidi starší 60 let, které má platit od března.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Babiš ve Sněmovně při schůzi k nedůvěře vládě

Článek

„Vyčerpali jsme všechny pozitivní motivace,“ řekl ve sněmovní diskusi, kterou rozpoutal předseda SPD Tomio Okamura.

„Povinné očkování psychologicky podpoří další lidi k očkování,” doplnil na plénu.

Vojtěch: Jiná možnost pro rizikové skupiny než povinné očkování není

Domácí

Podle vlády ANO a ČSSD v demisi by mohli od března příštího roku mít povinnost podstoupit očkování proti covidu zdravotníci, sociální pracovníci, hasiči, policisté, vojáci, celníci, příslušníci vězeňské služby či lidé nad 60 let.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již oznámil, že příslušnou vyhlášku plánuje podepsat právě s účinností od 1. března 2022.

Kandidát na ministra zdravotnictví ve vznikajícím kabinetu Petra Fialy Vlastimil Válek (TOP 09) však před týdnem naopak uvedl, že budoucí vláda je proti povinnému očkování pro některé věkové skupiny, podporují pouze povinnost pro vybrané profesní skupiny.

Sněmovna schválila ošetřovné i kompenzační bonus

Domácí

Okamura ve středu řekl, že návrh kabinetu v demisi by měla probrat Sněmovna, protože velká část voličů SPD i jiných stran povinné očkování odmítá.

„SPD prosazuje dobrovolné očkování," uvedl na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny. Stát by podle něj neměl nutit do očkování zdravé a odolné lidi, kteří by se měli sami rozhodnout, zda se naočkují, „nebo s virem poperou".

Sněmovní většina však navrhovanou diskusi odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám