Hlavní obsah

Potřebujeme testovací centra v českém příhraničí, apelují pendleři

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří pracují v Německu, nevadí samotné podstupování testů na covid-19, jak po nich chtějí úřady v sousední zemi. Fronty na hranicích během víkendu způsobil nedostatek míst, kde se nechat otestovat. Češi by proto měli v pohraničí postavit testovací centra, řekl Právu pendler a zakladatel informační facebookové stránky pro přeshraniční pracovníky Radek Falb.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Testování pendlerů v Pomezí nad Ohří

Článek

Proč se o víkendu tvořily na hranicích fronty?

Pendlerů je hodně a musí stihnout testy. U nás na západě Čech může být kolem osmi tisíc pendlerů. V neděli třeba odjíždějí lidé, kteří za hranicemi zůstanou celý týden, a ti potřebují mít test ne starší 48 hodin. Vzhledem k tomu, že je nás tolik, tak ty testovací kapacity zkrátka nestačily. Naštěstí německá strana zareagovala a otevřeli testovací centra, která by byla jinak zavřená. Díky tomu se třeba lidé z Pomezí mohli rozptýlit jinam.

Já si přesto myslím, že kdo práci má, tak ji nebude chtít ztratit. V Česku totiž práci třeba nesežene, a pokud ano, nebude takto zaplacená.

Co by pro pendlery mohl udělat český stát?

Naše vláda sice řekla, že si můžete nechat udělat antigenní test zdarma jednou týdně, jenže je to často prakticky nemožné. Když pojedu do práce v pondělí a musím mít test starý maximálně 48 hodin, měl bych si ho nechat udělat v sobotu. Ale kde si můžu třeba na Karlovarsku udělat ten slíbený test zdarma, když ani neseženu termín? Všude je plno.

Hranice s Bavorskem zažívají nápor, pendleři v dlouhých kolonách čekají na testy

Koronavirus

Vláda něco slíbila, ale prakticky to nejde realizovat. Stačilo by zřídit na české straně testovací centrum s antigenními testy. Výsledek je za pár desítek minut, takže by to šlo relativně rychle (V neděli začal Karlovarský kraj stavět testovací místo pro pendlery v Pomezí nad Ohří na Chebsku. Fungovat by mělo od pondělních 4.00, pozn. redakce.)

Co lze očekávat v pondělí a další všední dny?

Situace se spíš zlepší, protože část pendlerů zůstane v Německu po celý týden. Zbytek se bude muset testovat podle pravidel. Ale vzhledem k tomu, že budou mít test z neděle, budou potřebovat další až za 48 hodin a tak dál. Ve všední dny se otevřou testovací centra na německé straně a díky tomu to bude lepší.

Německo zpřísňuje kontroly cestujících Čechů

Koronavirus

Zpřísnění pravidel je další komplikací pro pendlery. Setkáváte se u některých s názorem, že radši s prací v zahraničí skončí?

Zpočátku si každý myslel, že bude muset podstupovat mraky testů. Pravidla nebyla dlouho přesně daná. Teď už je vidět, že to není tak brutální. Pochopitelně lidé jsou ve stresu už od loňského března. Já si přesto myslím, že kdo práci má, tak ji nebude chtít ztratit. V Česku totiž práci třeba nesežene, a pokud ano, nebude takto zaplacená.

Reklama

Výběr článků

Načítám