Hlavní obsah

Policisté ke kontrolám vytipovali 500 stanovišť

• Aktualizováno
Novinky, coe

Policie začne v pondělí 1. března kontrolovat dodržování zpřísněných opatření proti šíření koronaviru. Celkový počet příslušníků ozbrojených složek nasazených ke kontrolám bude kolem 30 tisíc. Na tiskové konferenci o tom v neděli informoval náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

TK Policejního prezidiaVideo: ČTK

 
Článek

Policisty doplní příslušníci armády, kterých bude až 5000, a celní správy. Těch bude kolem tří set.

Kontroly se zaměří na dodržování opatření ve třech oblastech, a to v rámci omezení pohybu osob, ochrany dýchacích cest a omezení maloobchodu a služeb. Co se týče cestování mimo okres, kde občan bydlí, bude platit 11 výjimek, které Vondrášek nespecifikoval. Při kontrole bude nicméně vyžadováno písemné potvrzení, že občan některou z nich splnil. Například k cestám do zaměstnání je zapotřebí potvrzení zaměstnavatele, pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, k jiným cestám například čestné prohlášení či doklad s uvedením důvodu.

Při cestách v rámci okresu nemusí mít člověk potvrzení písemně. „Tyto výjimky lze uplatnit ústním prohlášením,” řekl Vondrášek.

PŘEHLEDNĚ: Jak se od pondělí zpřísní opatření

Domácí

Policisté podle Vondráška vytipovali 500 stanovišť na nejvýznamnějších dopravních tepnách. „Budeme tam pravidelně provádět kontroly,“ uvedl. Vedle toho budou kontroly provádět také mobilní hlídky na základě příkazu policejních velitelů. Spolu s policisty budou vždy sloužit i vojáci.

Podle Vondráška bude policie v první polovině týdne benevolentnější vzhledem k tomu, že si někteří občané nemohli přes víkend obstarat potřebná potvrzení a doklady. Ve druhé polovině týdne už budou prohřešky sankcionovány. Policie může uložit nejvyšší pokutu 10 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám