Hlavní obsah

Dva pražští hasiči mají koronavirus

Aktualizováno

U dvou pražských hasičů byl potvrzen koronavirus. Oznámil to v pátek mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského se jeden z nich nakazil zřejmě na fotbale. Celkem je izolováno 19 lidí z dvou družstev.

Záznam: TK pražských hasičůVideo: Novinky

 
Článek

„Až včera večer jsme se dozvěděli, že jsou dva pozitivní, ale izolováni už nějakou dobu byli. Jeden je hasič ze směny, druhý je technik - strojník. U sloužícího hasiče jsme si zmapovali, kde všude mohl být. Zajistili jsme směnu, která s ním mohla přijít do kontaktu, vše jsme dezinfikovali a konzultovali s hygienou, co je rizikové. Následně jsme tam povolali jiná družstva v rámci Prahy. Uzavřeli jsme pracoviště strojní služby tak, aby lidi mohli pracovat z domova,“ řekl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Vláda absolutně zavírá hranice

Domácí

„Kontakt u hasiče byl z vnějšku, takže zatím netušíme, jak dlouho byl nakažený v práci. Ve svém volnu hraje fotbal, takže se asi setkal s někým, kdo byl pozitivní, ale nevíme časový údaj, kdy to bylo. Chemické družstvo poté vyčistilo stanici,” doplnil ředitel.

Stanice jsou podle něj pro veřejnost uzavřené. „Máme rovněž nastavené postupy, aby stanice nepřicházely do kontaktu mezi sebou,” doplnil ředitel.

Linka 112 není poradna

Hlinovský také uvedl, že na stanicích nyní pracuje minimální nutný počet hasičů a zbytek je v pohotovosti připraven doplnit stavy, kdyby hasiči museli do karantény. Jako rezerva je v tuto chvíli 60 hasičů. Zavedli také přísnější hygienické opatření, dezinfikují se auta v případě, kdy to velitel hasičů vyhodnotí, že je to potřeba.

Šíření koronaviru je v Česku nově trestným činem se sazbou až 12 let

Koronavirus

„Rád bych požádal občany, aby si před voláním na linku 112 ujasnili, co vlastně chtějí. Linka má pomáhat lidem v nouzi, ne radit. Máme velký nárůst telefonátů a jsou tam také dotazy, které na ní nepatří,“ požádal Hlinovský.

Bezpečnost Pražanů není podle Hlinovského ohrožena. „Máme připravené plány i na extrémní situace. Hasiči nebudou chybět,” řekl.

V Česku bylo potvrzeno už přes sto nakažených. Nejvíce případů je právě v Praze. Stovky dalších lidí jsou v karanténě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám