Hlavní obsah

Počet záchytů Covid-19 denně klesá. Jdeme správným směrem, říká Dušek

Právo, Jan Martinek

Počet pozitivních záchytů onemocnění koronavirem klesá. Podle průběžně aktualizovaných statistik ministerstva zdravotnictví byl ke čtvrtečnímu datu denní vývoj podílu pozitivně testovaných 4,28 procenta.

Článek

Znamená to, že z celkového objemu testovaných byla necelá čtyři a půl procenta pozitivních nálezů. Křivka s výkyvy klesá od 10. března, kdy byla na patnácti procentech.

„Je to poměrně pozitivní signál, který říká, že efektivita testování a záchytů narůstá,“ okomentoval vývoj pro Právo ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Česko podle něj pandemii onemocnění Covid-19 zastavilo, nebo alespoň oddálilo.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Kdyby se epidemie vymykala z ruky, tak by to procento naopak rostlo. V Itálii je denní podíl pozitivních záchytů 21 procent, číslo ve Španělsku je ještě daleko vyšší. Určitě to není na šampaňské, ale jdeme správným směrem,“ uvedl Dušek.

Také náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula je mírně optimistický. „Křivka se nevyvíjí špatně. Když to bude takto klesat, budeme spokojeni. Nyní je tlak na uvolňování různých opatření, musíme tedy hlídat, aby křivka vypadala podobně,“ uvedl Prymula.

Česko provedlo do pátečního rána 67 281 testů, pozitivně testovaných je 3869. 46 nemocných zatím zemřelo, vyléčených je 71.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám