Hlavní obsah

Počet obětí v Británii stoupl o čtvrtinu. Málo se testuje, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet lidí, kteří podlehli nemoci Covid-19 v britských nemocnicích, stoupl za den o 569 na 2921, což představuje nárůst o 24 procent. Celkem bylo otestováno 163 194 lidí, nákaza se prokázala u 3718 osob, uvedl ve čtvrtek list The Guardian. Podle expertů se testuje málo, píše BBC. Zatím se nevyléčil ani premiér Boris Johnson, který bude muset zřejmě zůstat nadále v karanténě.

Foto: Pool, Reuters

Příprava nové nemocnice pro nakažené koronavirem v Londýně

Článek

„Ministerský předseda nadále vykazuje mírné příznaky, stále má příznaky,“ uvedl Johnsonův mluvčí.

Na dotaz, zda se bude premiér nadále izolovat, dodal: „Řídíme se doporučeními (úřadu) Veřejného zdraví Anglie (PHE) a hlavního zdravotníka, který sdělil, že je potřeba se izolovat sedm dní. Na tom se nic nemění.“

Mluvčí doplnil, že premiér bude rady odborníků „dodržovat do posledního puntíku“. Podle listu Daily Mirror proto nelze vyloučit, že Johnson zůstane dál v izolaci, ačkoliv chtěl původně zůstat v karanténě jen sedm dní. V doporučeních mimo jiné stojí, že pokud přetrvává vysoká teplota nebo jiné symptomy, v karanténě se dál zůstává.

Premiérův záměr držet se v izolaci jen týden kritizovala již dříve labouristická poslankyně Rosena Allinová-Khanová. Ta Johnsona vyzvala, aby v karanténě strávil 14 dní, jak doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Britský premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví se nakazili koronavirem

Koronavirus

Testuje se málo

Profesor Paul Cosford z vládního úřadu Veřejného zdraví Anglie (PHE) uvedl, že každý, kdo se angažuje v řešení epidemie, je nešťastný z testování. „Nejsme v pozici, ve které potřebujeme být,“ řekl. Denně je podle něj k dispozici 13 000 testů, i když cílem je 25 000 testů za den.

Cosford řekl, že alespoň počtu 15 000 by se mělo dosáhnout okamžitě. Dodal, že PHE plní svou roli při zajištění toho, aby byli otestováni pacienti, u nichž je to potřeba. Ministr zdravotnictví Matt Hancock ale už v pondělí uvedl, že vládní cíl 25 000 testů za den se hned tak splnit nepodaří.

Ve středu britské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že za úterý bylo v zemi provedeno 9793 testů na přítomnost koronaviru. Média poukazují zejména na propastný rozdíl oproti Německu, kde se vzorky prověřují tempem 500 000 za týden. Při přepočtu na počet obyvatel ale Británie výrazně zaostává i za Českou republikou, připomněla ČTK.

Ke kritice přispěl i fakt, že otestována byla jen nepatrná část pracovníků státního zdravotnického systému NHS.

Británie v začarovaném kruhu: Zdravotníci v izolaci a kriticky málo provedených testů

Koronavirus

Ředitel výzkumného institutu Francise Cricka sir Paul Nurse uvedl, že je potřeba zapojit do testů na přítomnost RNA koronaviru i malé laboratoře, aby se vše zvládlo jako při evakuaci Dunkirku, kdy se využívalo i malých lodí.

Johnson slibuje masivní testování

„Masivně rozšiřujeme testování,” vzkázal Johnson ve středu večer z karantény.

„Chtěl bych teď zdůraznit otázku testování, protože je nesmírně důležitá. Jak říkám už týdny a týdny, tohle je způsob, jakým rozluštíme rébus v podobě koronaviru, tohle je způsob, jakým jej nakonec porazíme,” sdělil na videu zveřejněném na Twitteru. Pokud jde o příčiny relativně pomalého postupu, skloňují se v britských médiích opožděné kroky úřadů i příliš přísná regulace daného procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám