Hlavní obsah

Počet nově nakažených na světě je nejnižší od října

– Ženeva/Praha
Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Počet nových případů nákazy koronavirem klesl na nejnižší počet od října loňského roku. Shromážděná data k úterku ukazují, že průměrný denní počet nakažených za týden klesl na 351 335, přičemž ještě 7. ledna to bylo 863 737, uvedla ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO). Nákaza klesá všude na světě, v ČR ovšem případů přibývá. Ve středu to bylo podruhé za sebou, kdy bylo více než 10 000 nových případů.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V provincii Kašgar probíhá masivní testování na koronaviru

Článek

Výrazný je zejména pokles v USA, kde mají v průměru 77 883 nových případů za den, což je jen 31 procent počtu z 8. ledna.

Optimismus nicméně brzdí šíření nových variant, jako je například nakažlivější britská mutace, uvedla agentura Reuters. Maria Van Kerkhoveová, která má v WHO na starosti řízení reakce na pandemii, proto apelovala: „Teď není čas přestat být ostražití. Nemůžeme si dovolit dostat se do situace, kdy případy zase porostou.“

K poklesu nových nákaz mohlo přispět očkování, se kterým se začalo už v 85 zemích a dosud bylo podáno skoro 188 milionů dávek vakcín od různých výrobců.

Ve světě i v Evropě za týden výrazně klesl počet nových případů nákazy

Zahraniční

Vývoj v České republice je však zcela odlišný. Od konce ledna počet nových případů opět roste, v úterý činil 12 591 lidí a ve středu 10 813. Aktuálně nakažených v ČR je opět přes sto tisíc, konkrétně podle čísel ministerstva zdravotnictví ze čtvrtečního rána 108 527. Ve vážném stavu jich je 1227, což je dosud nejvíce za celou dobu pandemie. Denní počet obětí od loňského 21. prosince ani jednou neklesl pod stovku. Celkem v ČR už zemřelo 18 739 nakažených.

V ČR bylo zatím podáno přes půl milionu dávek vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám