Hlavní obsah

Ve světě i v Evropě za týden výrazně klesl počet nových případů nákazy

Novinky, Alex Švamberk

Počet nových případů nákazy koronavirem poklesl minulý týden podle Světové zdravotnické organizace (WHO) o 16 procent na 2,7 milionu. Počty nakažených klesají už pátý týden v řadě, uvedl v noci na středu list The Guardian s odvoláním na data WHO. O deset procent – na 80 tisíc – poklesl v minulém týdnu i počet obětí z řad nakažených.

Foto: Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

V Evropě ubylo za týden 18 procent nově potvrzených případů nákazy Sars-CoV-2, v Africe a v západní pacifické oblasti 20 procent, v obou Amerikách počet nově nakažených klesl o 16 procent a v jihovýchodní Asii o 13 procent. O sedm procent naopak přibylo případů ve východním Středomoří, což je jediná oblast, kde byl zaznamenán růst.

ON-LINE: Česko má 12 486 nově nakažených, počet těžkých případů je na rekordu

Zahraniční

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že počet nových případů klesal už pátý týden za sebou a od počátku roku se snížil na skoro polovinu z více než pěti milionů zaznamenaných v prvním lednovém týdnu: „To ukazuje, že jednoduchá opatření na ochranu veřejného zdraví fungují i za přítomnosti různých variant (koronaviru). Teď záleží na tom, jak zareagujeme na tento trend. Požár není uhašen, ale omezili jsme jeho rozsah. Pokud ukončíme boj na jakékoli frontě, zase se rozzuří.“

Lék na covid? Pro každou fázi bude nejspíš potřeba jiný, říká vědec

Koronavirus

Šíří se ale britská mutace, která byla zjištěna už v 94 zemích, což je o osm více než před týdnem. Její komunitní přenos oznámilo už 47 zemí. Jihoafrická mutace je detekována v 46 státech, což je o dva více, komunitně se přenáší v tuctu z nich. Brazilská varianta je v 21 zemích, což je o šest více, a komunitně se šíří ve dvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám