Hlavní obsah

Počet lidí v karanténě klesl pod 8000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí, kteří jsou s e-neschopenkou v karanténě kvůli ochraně před šířením koronaviru, klesl v polovině dubna pod 8000. Ve srovnání s koncem března se snížil téměř o polovinu. Za poslední den ubylo lidí v izolaci ve všech krajích. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nejvíc lidí v karanténě zůstává v Praze a v Moravskoslezském kraji. V hlavním městě jich v polovině dubna bylo 1140 a v Moravskoslezském kraji 1063. Za poslední den nevzrostlo množství případů v žádném z okresů. V některých se ale zvedl počet po svátcích. Vyšší než těsně před Velikonocemi byl začátkem týdne třeba na Bruntálsku, Domažlicku, Jesenicku či Klatovsku.

Celkový počet lidí v karanténě na ochranu před nákazou novým koronavirem by mohl být o něco vyšší. Lékaři totiž mohou případy sociální správě hlásit nejen elektronicky, ale i na papírovém tiskopisu.

Obchody v Praze mohou na chodníky, restaurace nemusí ani platit nájmy za předzahrádky

Ekonomika

Do dvoutýdenní karantény museli od 7. března všichni, kteří se vrátili z Itálie. Od poledne 13. března do ní šli i ti, kteří přicestovali z vybraných zemí s vysokým rizikem šíření nákazy novým koronavirem. Nyní je čtrnáctidenní izolace povinná pro všechny, kteří se vracejí ze zahraničí. Týká se to Čechů i cizinců, kteří v Česku trvale či přechodně žijí. V karanténě bývají také lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými.

Pracovníkům v karanténě má zaměstnavatel platit 60 procent základu jejich příjmu. Stát proplatí 80 procent této náhrady do 39 000 korun. Příspěvek se stanoví ze superhrubé mzdy. Firmy mohou o kompenzaci žádat od minulého pondělka. Ministerstvo práce před týdnem uvedlo, že bylo nutné stornovat kvůli neúplným či nesprávným údajům 70 procent žádostí. Zaměstnavatelé je tak musí poslat znovu. Zástupci podnikatelů si stěžovali na to, že pokyny nejsou jasné a schází výklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám