Hlavní obsah

Počet aktuálně nemocných ve statistice náhle prudce klesl

Právo, Novinky, Jan Martinek, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet lidí aktuálně nakažených koronavirem v Česku je podle posledních dat ministerstva zdravotnictví 3422. Číslo v neděli náhle spadlo o skoro 1800 případů. Jde o důsledek avizovaného auditu dat.

Foto: mzcr.cz

Mapa aktuálně nemocných na webu ministerstva zdravotnictví po revizi dat

Článek

Nové, výrazně nižší číslo zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví v neděli na webu, kam dává informace o vývoji nákazy v Česku. Případů náhle ubylo o 1775.

Jde o důsledek avizovaného auditu dat. „Je to čistě úpravou záznamu. Provedli jsme zpětný audit dat, který na hodnocení epidemie nic nemění,“ řekl Právu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Zhruba posledních pět, šest týdnů krajské hygienické správy řešily jen ohniska v Moravskoslezském kraji a v Praze. Zátěž na ně byla extrémní, jejich priorita bylo trasování kontaktů. Poněkud zaspaly kontrolu záznamů o vyléčených,“ uvedl ředitel ÚZIS.

Foto: web Ministerstva zdravotnictví ČR

Stejná stránka před nedělní revizí: aktivních případů se tehdy ještě uvádělo 5254

„Přistoupili jsme k auditu, který běžel zhruba týden. Víkend se využil k tomu, aby hygienici provedli úpravu databáze,“ dodal.

O tom, že číslo nakažených se sníží, mluvil minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který audit zadal. „Pět tisíc případů je třeba brát s rezervou. Zadal jsem audit těch dat, která jsou prezentována, protože máme podezření, že jsou v celkových datech necháváni i vyléčení pacienti, kteří nejsou vyřazeni,“ řekl Vojtěch před několika dni.

„Bude to poměrně masivní redukce,” avizoval Dušek v Českém rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám