Hlavní obsah

Po prodělání covidu by měli lidé dostat průkaz svobody, říká profesor z Oxfordu

Novinky, Jakub Štěpánek

Lidé, kteří prodělali covid-19 a měli by tak být minimálně několik měsíců proti opětovné nákaze imunní, by mohli dostat průkaz, který by jim umožňoval poměrně běžný život. Myslí si to oxfordský profesor John Bell, který by takový průkaz uděloval na čtvrt roku.

Foto: Profimedia.cz

Profesor John Bell z Oxfordské univerzity

Článek

Podle Bella by se lidé, kteří prodělali covid-19 a absolvovali povinnou karanténu, mohli alespoň na nějakou dobu vrátit k normálnímu životu. Profesor medicíny vychází z předpokladu, že člověk je po prodělání nemoci určitou dobu imunní a nehrozí tak případné šíření nákazy. Bell hovoří o třech měsících.

Britským poslancům profesor, jenž je rovněž členem vládní skupiny pro vývoj vakcíny, sdělil, že by takový krok mohl motivovat občany k testování. S následným průkazem by pak podle Bella mohl občan „dělat, co se mu zachce”, uvedl Daily Mail.

Kdy konkrétně by měl systém fungovat, zda by mohl nahradit na určitou dobu nákladné testy při vstupu do zahraničí či v jaké formě by měl být nápad realizován, už profesor nespecifikoval.

Po vakcíně od Pfizeru byli očkovaní jako v těžké kocovině, bolela je hlava

Koronavirus

„Žijeme ve světě, kde potřebujeme opět otevřít společnost. K tomu ale potřebujeme strukturu, která to umožní. Takovou v tuto chvíli nemáme,” připustil Bell.

Lehce konkrétnější byla Dido Hardingová, která má v Národní zdravotní službě (NHS) na starosti testování a trasování nakažených. Podle ní by se k podobnému kroku mohla země odhodlat, jakmile bude dostupná vakcína. Lidé, kteří by byli očkovaní, by měli tuto skutečnost zaznamenanou v aplikaci a mohli by žít „normálnější život”.

Profesor Bell dále připomněl, že se v současné době lidé mohou vyhýbat testování, protože pozitivní test znamená nucenou izolaci, což je demotivující. V případě, že by platilo pravidlo možnosti „výhod” po prodělání nemoci, vedlo by to podle Bella k vyššímu zájmu o testování.

Reklama

Výběr článků

Načítám