Hlavní obsah

Peking zavedl mimořádná opatření kvůli ohnisku covidu-19

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Mimořádná opatření zavedl Peking v pondělí, aby zabránil šíření epidemie covidu-19 z tržnice Sin-fati. Uzavřeno je už 21 sídlišť, kde žije asi 90 000 lidí. Lidé, kteří byli na tržišti, museli jít na testy na stadionu Kuan-kan. Do boje s virem bylo nasazeno na 100 000 zaměstnanců. Vyhozeni byli dva funkcionáři a šéf tržnice.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Pekingský stadion Kuan-kan, kde se testují lidé na covid-19

Článek

Masově se testuje na stadionu Kuan-kan, kde se postavily stany pro testy. Odpoledne tam stála policejní auta a lidé v ochranných oděvech megafony dirigovali občany, jak se mají řadit na výtěry a aby se navzájem nedotýkali.

Znělo i upozornění: „Je možné, že se v davu setkáte s nakaženým, ale s tím se nedá nic dělat, každý musí být otestován.“

„Nahlásili jsme se sami a řekli nám, abychom neopouštěli dům, dokud nenastane určený čas,“ uvedla 38letá Li, který navštívila tržnici začátkem měsíce.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Dezinfekce pekingského stadionu Kuan-kan, kde se testují nakažení

Jeden z lidí v ochranných oděvech řekl agentuře Reuters, že testy jsou bezplatné. Lidem se dělají výtěry a zjišťuje se v nich přítomnost RNA viru.

S úřady se mají spojit všichni lidé, kteří navštívili během posledních dvou týdnů tržiště Sin-fati nebo se setkali s někým, kdo tam byl. Zavřené jsou školy a opět se provádějí kontroly teploty v obchodech a na veřejných místech.

Tvrdá opatření

„Riziko šíření epidemie je velmi vysoké, takže bychom měli uplatnit tvrdá opatření,“ řekl mluvčí správy města Su Che-tian. V pondělí byla uzavřena druhá pekingská tržnice Jü-kuan-tong ve čtvrti Chaj-tian. Pekingský magistrát v pondělí potvrdil, že všechny případy zjištění ve čtvrti Chaj-tian souvisejí s tržnicí Sin-fati. V zemi je nyní 177 nemocných, z toho dva lidé jsou ve vážném stavu.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Obyvatelé Pekingu čekají před klinikou v Pekingu

Už v pondělí byly odvoláni dva představitelé čtvrti Feng-tai, kde leží tržnice Sin-fati, a manažer tržnice byl vyhozen, protože selhal při zavádění preventivních opatření proti šíření viru.

V Pekingu se za čtyři dny potvrdilo 79 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 mezi lidmi, kteří se nakazili navzájem. Prvním byl ve čtvrtek 52letý Tang. V pátek už bylo potvrzeno šest případů, které souvisely s tržnicí Sin-fati. V pondělí v Číně zjistili 49 nových případů, z nichž 36 je spojeno s tržnicí. Tři nové případy jsou i v provincii Che-pej, která sousedí s Pekingem. Ve městě Ta-čchingu už vyzvali obyvatele, aby nejezdili do Pekingu. Kdo z metropole přijíždí, má strávit 21 dní v karanténě.

Losos jako zdroj?

Uzavření tržnice Sin-fati o rozloze 112 hektarů představuje pro Peking problém se zásobováním, protože tudy prochází přes 80 procent masa a mořských plodů, které čínská metropole spotřebuje.

Úřady se snaží zjistit, jak se virus začal v Pekingu šířit. „Zjistilo se, že virus pochází z Evropy,“ řekl epidemiolog z pekingského magistrátu, spojován je s lososy z Norska. Jasné důkazy však pro to nejsou.

Virus se objevil na pultě, kde se lososi porcovali. Hlavní epidemiolog z čínského zdravotního úřadu Wu-Cunjü ale řekl: „Nemůžeme dospět k závěru, že losos je zdrojem infekce, jen proto, že nový koronavirus byl zjištěn na prkénku.“ Podle dalšího experta se losos virem ani nakazit nemůže a spíš se na prkénku objevil virus od nakaženého prodavače. I tak se v Číně ruší objednávky lososů ze zahraničí, protože expert z čínské asociace pro prevenci doporučil lidem, aby syrové lososy nekonzumovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám