Hlavní obsah

Pandemie prudce dopadá na český průmysl

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podmínky v českém výrobním sektoru se v březnu kvůli pandemii nemoci Covid-19 zhoršily nejvíce od května 2009. Index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) klesl v březnu na 41,3 bodu z únorových 46,5 bodu. Vyplývá to z šetření IHS/Markit.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Březnová data ukazují na prudké zhoršení situace v českém průmyslu v souvislosti se zastavováním provozů a pádem poptávky kvůli globální pandemii Covid-19.

„Útlum byl nejhorší za více než deset let a podle hlášení respondentů ho provázely problémy s dodávkami surovin a s dostupností pracovníků. Nutnost odstávek vedla také k většímu propouštění. Pokles zaměstnanosti byl v březnu nejprudší od září 2009,” poukázal hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Pražští podnikatelé si zatím na peníze z Covid II nesáhnou

Stalo se

Podle ekonoma přitom aktuální situace může být ještě horší, než tato data naznačují. „Stejně jako v případě dříve zveřejněných indikátorů důvěry platí, že sběr dat nepostihl zejména konec března, kdy se situace v tuzemské ekonomice dále zhoršila, zejména pak z pohledu průmyslu, jelikož se v druhé polovině měsíce rozhodly odstavit výrobu také největší automobilky,” připomněl Seidler.

Proto podle Seidlera indikátor nepropadl tak výrazně, jak by odpovídalo aktuální mimořádné situaci.

„Veškerý další vývoj ať už v průmyslu nebo ve službách bude záviset jednak na délce trvání mimořádných opatření a jednak na jejich efektivitě. Na příkladu Číny, kde šíření nákazy kulminovalo před několika týdny, vidíme, že vzpamatování může přijít záhy po zažehnání krize,” uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

Nezaměstnanost v Česku v únoru stagnovala na rekordně nízkých úrovních

Ekonomika

Česká ekonomika se v letošním roce podle odhadů Raiffeisenbank v letošním propadne více než v krizovém roce 2009. „Vše nyní bude záležet na délce trvání restriktivních opatření a na následné rychlosti oživení,” upřesnila Jelínková.

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý zveřejnila data o únorové nezaměstnanosti. Jde o poslední měsíc, v němž se ještě mimořádná opatření proti šíření nákazy neprojevila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám