Hlavní obsah

Otloukánek AstraZeneca má v Británii méně případů trombózy než Pfizer

Vakcína AstraZeneca je v posledních dnech skloňována ve všech pádech v souvislosti s problémy ohledně krevních sraženin po očkování. Dvě desítky zemí přerušily vakcinaci tímto přípravkem a čeká se na verdikt Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Případy hluboké žilní trombózy a krevních sraženin ovšem registruje také vakcína společností Pfizer/BioNTech, upozorňuje server týdeníku Focus.

Foto: MěÚ Sokolov

Ilustrační foto

Článek

Britská regulační agentura MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) uvedla, že u vakcíny Pfizer/BioNTech registruje ve Spojeném království dokonce ještě více případů krevních sraženin než u AstraZeneky.

Agentura uvádí, že z 10,7 milionu lidí naočkovaných v Británii vakcínou Pfizer/BioNTech registrují 38 případů trombózy, což je 0,0004 %. Vakcínu AstraZeneky dostalo 9,7 milionu osob a trombóza se vyskytla ve 30 případech, což je 0,0003 %.

Žilní trombóza přitom není nijak vzácné onemocnění, běžně se v populaci za rok vyskytne 160 až 180 případů na 100 000 obyvatel. Riziko stoupá se zvyšujícím se věkem. To nahrává interpretaci, že onemocnění trombózou po očkování kteroukoliv z vakcín by mohla být pouze časová shoda.

Pozastavení očkování AstraZenekou je politika s řetězovou reakcí, píše The New York Times

Koronavirus

Sama společnost AstraZeneca uvedla, že po naočkování více než 17 milionů lidí registruje 15 případů hluboké žilní trombózy a 22 případů plicní embolie.

Po podání vakcín od Pfizer/BioNTech a Moderny se objevily také případy obrny lícního nervu. MHRA uvedla, že to nepředstavuje zvýšené riziko.

Výhody AstraZeneky převažují, sraženiny zkoumáme dál, tvrdí EMA

Koronavirus

Ve Spojených státech, kde se očkuje třemi vakcínami, a to Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson, evidovali k počátku března 1637 úmrtí u očkovaných. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že v procentuálním vyjádření je to 0,002 procenta, a podle úřadu neexistuje žádná vazba mezi úmrtími a očkováním.

Pozor na ředění krve, varují v USA

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) při schvalování vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna upozornil na riziko spojené s problémy s ředěním krve.

Lidé, kteří berou prostředky na ředění krve, nebudou vyloučeni z vakcinace, ale jejich zdravotní stav musí být stabilizovaný, a pokud dotyčný užívá lék na ředění krve Warfarin, musí být úroveň INR (vyjadřuje hodnotu srážlivosti krve) v rozmezí stanoveném lékařem. Čím vyšší je INR, tím déle trvá srážení krve.

Česko AstraZeneku nezastaví, používá jinou šarži

Koronavirus

Žádná souvislost mezi úmrtími a vakcínou

Pokud jde o úmrtí v souvislosti s očkováním, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zde byla souvislost s vakcínou. Britský úřad pro léky uvedl, že do 28. února evidoval celkem 227 brzkých úmrtí po podání vakcíny od Pfizer/BioNTech a 275 po podání vakcíny od AstraZeneky. Naprostá většina se týkala starších lidí nebo vážně nemocných a nic nenaznačuje, že by úmrtí souviselo s očkováním.

PŘEHLEDNĚ: AstraZeneku už zarazila půlka Evropy. Česko očkuje dál

Koronavirus

V Norsku od poloviny února zemřelo 33 lidí ve věku nad 75 let po očkování vakcínou Pfizer/BioNTech. Výbor Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že počet úmrtí odpovídá běžné mortalitě v této populační skupině a přínos vakcíny přesahuje rizika.

V Německu Institut Paula Ehrlicha uvedl, že sedm brzkých úmrtí po podání vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech zřejmě souviselo s jinými nemocemi, kterými očkovaní trpěli.

V Hongkongu, kde očkují hlavně vakcínou CureVac, je evidováno šest úmrtí po naočkování 150 tisíc lidí. Žádný případ nesouvisel s vakcinací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám