Hlavní obsah

Opilci pravidla nedodržují, lamentuje britská policie po otevření hospod

Právo, DPA, ČTK, mcm

Je zcela evidentní, že opilí lidé nejsou schopni dodržovat správné rozestupy, jež mají zabránit dalšímu šíření koronaviru. Tak si stěžoval John Apter, předseda policejní federace, poté, co se v sobotu po více než tříměsíční přestávce opět otevřely hospody v Anglii.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýňané si sobotního obnovení provozu hospod a barů užívali i při posedávání a popíjení na ulici.

Článek

„Byla to předvídatelně rušná noc a potvrdilo se to, co jsme věděli: alkohol a udržování společenských rozestupů nejsou dobrá kombinace,“ sdělil Apter na Twitteru.

Byla tam bláznivá menšina, ale zodpovědná většina
Simon Stevens, představitel britského zdravotnictví

Policista, který měl v sobotu večer službu v jihoanglickém Southamptonu, dodal, že spolu s kolegy musel řešit „nahé muže, šťastné opilce, naštvané opilce, rvačky a další naštvané opilce“. „Bylo nad slunce jasné, že opilí lidé neumějí dodržovat společenské rozestupy,“ řekl.

Vláda velebí zodpovědné

Hospody a bary byly plné i o další noci, kdy policie ve 35 částech severovýchodního Londýna uplatňovala „příkazy k rozptýlení“, když se snažila ukončit nepovolené hudební akce.

V Británii se otevřely hospody i kadeřnictví

Evropa

Britská vláda předem varovala, že pijáci, kteří se utrhnou ze řetězu, skončí v policejních celách a na několik zatčení v noci na neděli skutečně došlo. Přesto ministr zdravotnictví Matt Hancock chování lidí v neděli spíše oceňoval.

„Myslím si, že co jsem viděl, tak se drtivá část lidí chovala zodpovědně, i když o opaku přece jen pár fotek svědčí,“ řekl televizi Sky News. Za odpovědné chování většiny poděkoval.

Podobně komentoval události sobotní noci také představitel britského zdravotnictví Simon Stevens. „Byla tam bláznivá menšina, ale zodpovědná většina. Potěšilo nás, že jsme se nestali svědky situací, kterých jsme se obávali,“ řekl,

Bert Lockley z Chesteru popsal, jak moc se na otevření své hospody těšil. „Tohle mi chybělo víc než moje slečinka, když mě opustila,“ řekl při popíjení půllitru piva Guinness, který mu načepovali v místní hospodě The Shropshire Arms.

Londýnskou čtvrť Soho, známou bary a hospodami, zaplnily v sobotu večer davy, které si chtěly vychutnat uvolněnou atmosféru. Z videa na Twitteru je patrné, že většina neměla roušky a mnozí nedodržovali rozestupy. Uživatel, který záznam zveřejnil, počínání Londýňanů označil za naprosto šílené a dodal, že si raději nasadí roušku a pojede domů.

Britská vláda připravila soubor opatření za 1,57 miliardy liber (46,4 miliardy korun) na podporu divadel, galerií, muzeí a dalších institucí. Pomoci v podobě příspěvků a půjček budou moci využít i provozovatelé nezávislých kin a správci památek.

Nynější koronavirus je nakažlivější než originální verze, tvrdí studie

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám