Hlavní obsah

ON-LINE: Belgie vyřadila Prahu z bezpečných destinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve druhé nejhůře zasažené zemi světa Brazílii výrazně klesl počet nakažených i zemřelých za jeden den. Počty jsou však stále vysoké. Indie poprvé od začátku pandemie koronaviru překročila hranici 50 tisíc případů za den. Česko má po neděli o 115 případů víc, od pondělí platí nová plošná pravidla.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto.

Článek

21:43 - Bulharská vláda dnes schválila nový balíček hospodářských i sociálních opatření, jež mají pomoci překonat koronavirovou krizi. Učinila tak v době vlny demonstrací za odstoupení kabinetu premiéra Bojka Borisova. Opatření vyjdou nejchudší stát Evropské unie na 1,1 miliardy leva (téměř 15 miliard korun), informovala agentura DPA.

Balíček má v podfinancovaném zdravotnictví podpořit nemocnice, lékaře i zdravotní sestry v podobě dodatečných státních příspěvků k jejich platům. Kromě toho mají investice směřovat do infrastruktury a digitalizace.

21:36 - Ve Francii za poslední tři dny každý den přibylo průměrně 850 nově nakažených koronavirem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva zdravotnictví. Jde o mírný pokles oproti čtvrteční a páteční bilanci, kdy se počet infikovaných zvyšoval o zhruba 1000 za den. Nicméně jde o nárůst oproti číslům z června i května.

Jak ministerstvo uvedlo, údaje z posledních dní ukazují, že v zemi dochází k pozvolnému zhoršování situace. Vyzvalo proto všechny občany, aby dodržovali nezbytné hygienické zásady, které mají pomoci šíření koronaviru zastavit.

17:47 - V Česku v pondělí přibylo 97 nových potvrzených případů nemoci covid-19. Celkový počet nakažených je 15 421. Aktuálně tak nákazou trpí 3734 lidí. V nemocnici leží aktuálně 150 pacientů. Nejnovější údaje hygieniků zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

14:57 - Na Vysočině budou od středy roušky povinné ve zdravotnických zařízeních, uvedla česká televize.

13:51 - V bretaňském letovisku Quiberon znovu na noc uzavřeli pláže, parky a zahrady po zjištění 54 nových případů nákazy koronavirem mezi mladými lidmi.

13:07 - Íránský mluvčí vlády Ali Rabiei byl pozitivně testován na koronavirus a skončil v nemocnici. Jeho zdravotní stav je uspokojivý, napsala agentura Ilna. Během 24 hodin zemřelo na nákazu 212 lidí, počet obětí infekce je v zemi 16 tisíc.

12:16 - Belgie zařadila Prahu mezi „oranžové“ destinace, kde je již Moravskoslezský kraj a kam a odkud je cestování povoleno s určitými podmínkami. Znamená to, že po návratu cestovatele do Belgie z této destinace je nutná konzultace s lékařem, který provede test a dá odpovídající doporučení ohledně karantény.

Turistům z oranžových zón je karanténa doporučena, uvedlo české velvyslanectví v Bruselu s tím, že celkově je Česko na belgickém semaforu řazeno do bezpečné zelené zóny.

Foto: Cooper Neill, Reuters

IIustrační foto.

11:44 - Hongkong od středy zakáže shromažďování více než dvou lidí, uzavře restaurace a lidé musí nosit povinně roušky. Za den tam přibylo 145 případů koronaviru.

11:33 - Na Prachaticku budou zřejmě od středy kvůli rozšíření koronaviru povinné roušky ve všech vnitřních prostorách kromě bydliště. V oblasti za víkend přibylo přes dvacet případů, nakaženi jsou převážně zahraniční pracovníci jedné firmy. Po zasedání krizového štábu to řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

V celém Jihočeském kraji budou roušky povinné např. na úřadech. Hejtmanství obyvatelům kraje doporučuje, aby je začali nosit i ve všech vnitřních prostorách, v nichž je víc lidí, jako jsou nákupní centra, veřejná doprava i kulturní akce.

11:00 - Rusko oznámilo 5635 nových případů nákazy koronavirem a 85 úmrtí s covidem-19 během uplynulých 24 hodin. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 818 120 lidí. Z nich 13 354 nákaze podlehlo, což představuje 1,63 procenta všech nakažených. Agentura Reuters označila denní přírůstek nových případů v Rusku za nejnižší od 23. dubna.

10:48 - V jihlavské nemocnici zemřeli o víkendu dva senioři nakažení covidem-19. Uvedla to mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Oběma zemřelým bylo přes 80 let. Celkem v ČR zemřelo v souvislosti s koronavirem 371 osob, naposledy tři lidé v pátek.

9:54 - Na Slovensku zaznamenali dva nové případy covidu-19. Celkový počet infikovaných v zemi je 2181, zemřelo 28 lidí. V Maďarsku je 13 nových případů, celkem 4448 infikovaných a 596 lidí zemřelo.

8:45 - Německo hlásí 340 nových případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2. Od začátku pandemie se nakazilo celkem 205 609 lidí,  boji s nákazou podlehlo 9118 nakažených. Uzdravilo se 190 400 infikovaných.

8:36 - V rakouském alpském středisku Sankt Wolfgang, kde se minulý týden objevila nákaza koronavirem v hotelech, vzrostl počet odhalených případů na 53. Nákazou je podle agentury APA postiženo sedm hotelů, jedna pizzerie a dva bary.

8:30 - Vznikne centrální orgán pro dozor nad chytrou karanténou, řekl České televizi vládní zmocněnec Roman Prymula. V projektu vzniknou i další prvky se zastoupením armády.

6:42 - Vietnam evakuoval 80 tisíc turistů z města Danang, kde se o víkendu objevil první nakažený koronavirem po 99 dnech. Místní úřady navíc zavedly povinnost společenského odstupu.

6:27 - Spojené státy zaregistrovaly dalších 55 187 případů nákazy a 518 úmrtí, vyplývá ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse. USA mají celkem přes 4,2 milionu nakažených a bezmála 147 tisíc fatálních případů.

6:19 - Čína má nejvyšší čísla od dubna, v neděli ohlásila 61 nakažených za den. Tentokrát se nejedná o dovezené případy. Ohnisko nákazy se vyskytuje v provincii Sin-ťiang, kde je 57 nakažených.

6:14 - Vzrůstající počet infekcí se naopak objevil v Indii. Ta v neděli poprvé překonala hranici 50 tisíc nakažených za 24 hodin. Celkově se v zemi objevilo už 1,4 milionu případů, což je třetí nejvyšší číslo na světě. Mrtvých je v Indii přes 32 tisíc.

Přehledně: Jak se od pondělí mění koronavirová opatření

Koronavirus

6:09 - K výraznému poklesu případů došlo v Brazílii. Ta za neděli zaznamenala 555 úmrtí a 24 578 nově nakažených. Obě čísla jsou o polovinu menší než v sobotu (1211 úmrtí a 51 147 nakažených). Mírný pokles oznámilo také Mexiko, kde přibylo 5480 infikovaných a 306 úmrtí.

6:06 - V České republice za neděli přibylo 115 případů koronaviru. Aktivních je 3525, 11 428 lidí se z nemoci covid-19 vyléčilo a 371 jich zemřelo. Aktuálně je hospitalizovaných 149 lidí.

Už od soboty byla znovu zavedena plošná povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách všech organizovaných hromadných akcí nad 100 osob. Od pondělí se pak maximální počet lidí na těchto akcích snižuje na 500. Tato opatření se dotknou hudebních, společenských, kulturních či sportovních událostí, ale také svateb či pohřbů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám