Hlavní obsah

ON-LINE: 995 nakažených. Ruslan přivezl z Číny 5 milionů roušek a 2 miliony respirátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku je už 995 nakažených, uvedlo to ministerstvo zdravotnictví. V sobotu přibylo 106 případů. Vyléčilo se šest lidí. Nejvíc nakažených má Praha, kde se také nakazily zdravotní sestry. V závěru dne přistál v Pardubicích ukrajinský Ruslan s více než sto tunami zdravotnického materiálu z Číny.

Foto: Novinky

Celkem nakažených v ČR - 995

Článek

23:59 - Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos je ukončen. Děkujeme za pozornost.

23:53 - Na pardubickém vojenském letišti přistál před půl dvanáctou v noci obří ukrajinský letoun Ruslan s více než sto tunami zdravotnického materiálu. Zásilka původem z Číny obsahuje pět milionů zdravotnických roušek, dva miliony respirátorů, 200 tisíc rychlotestů,  120 tisíc ochranných obleků i 80 tisíc brýlí. Hned v neděli je začnou hasiči rozvážet do nemocnic, zdravotnických a sociálních zařízení.

22:37 -  Rumunsko uzavře hranice pro většinu cizinců a omezí i možnost pohybu svých občanů uvnitř země. Chce tím zabránit dalšímu šíření nákazy koronaviru, uvedla agentura DPA s odvoláním na prohlášení ministra vnitra Marcela Vely.

Opatření začne platit v neděli večer. Výjimku ze zákazu vstupu dostanoupouze ti cizinci, kteří budou schopni doložit, že v Rumunsku musí vyřídit neodkladné pracovní záležitosti. Cizí státní příslušníci budou rovněž moci Rumunskem nadále projíždět přes určené hraniční přechody a po kontrolovaných trasách.

Kromě naléhavých případů bude platit také noční zákaz vycházení. Ve velkých nákupních centrech smějí zůstat otevřeny pouze obchody s potravinami a hygienickými potřebami. Bohoslužby v kostelech se mohou napříště konat pouze bez věřících. Křtů, svateb a smutečních slavností se může účastnit nanejvýš osm lidí.

22:14 - Na seriózní odhady vývoje ekonomiky v důsledku šíření koronaviru je brzy. Záleží i na tom, jak ekonomické dopady zvládnou jiné země. ČTK to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Hlavní ekonom firmy Deloitte David Marek uvedl, že odhaduje letošní pokles české ekonomiky o deset procent. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by v takovém případě schodek rozpočtu přesáhl 300 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pokládá prognózu z dnešního pohledu za pesimistickou.

21:29 -  V Turecku platí ode dneška pro všechny lidi nad 65 let a osoby se zdravotními problémy kvůli šíření koronaviru zákaz vycházení. Informovalo o tom ministerstvo vnitra.

Kvůli epidemii nemoci COVID-19, kterou se v zemi nakazilo zatím 670 lidí, jsou také nově zavřená všechna kadeřnictví a holičství a nesmějí se pořádat pikniky ani další hromadné venkovní akce. Na seznam zemí, do nichž z Turecka nesmějí létat letadla, přibylo dalších 46 států včetně Česka.

20:17 - Žena, která v nahrávce varovala před údajně plánovaným úplným zákazem vycházení, se v sobotu sama přihlásila na polici.

Žena, která v nahrávce předpovídala zákaz vycházení, se sama udala policii

Koronavirus

20:01 - Ve Francii stoupla za poslední den bilance obětí koronaviru o 112 mrtvých, celkem nákaze podlehlo 562 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je 1525 osob

V Británii už zemřelo 233 lidí nakažených koronavirem, za poslední den se počet obětí zvýšil o více než pět desítek.

19:50 Mezi nakaženými v Praze je také 19 hasičů, uvádí ČTK (původní údaj 16 nakažených agentura opravila). Jeden je hospitalizovaný.

19:33 - Zlínská hygiena musela ze svého webu vymazat údaje o počtu lidí s nemocí COVID-19 v jednotlivých obcích kraje. Nařídilo jim to ministerstvo zdravotnictví.

Zlínští hygienici dostali přes prsty, čísla o nakažených v obcích museli smazat

Koronavirus

18:53 -  Šéf maďarského krizového štábu Tibor Lakatos v sobotu dementoval informace, že Budapešť zabavila zásilku půl milionu roušek určených pro Moravskoslezský kraj. Hejtman Ivo Vondrák v pátek podle iDnes.cz tvrdil, že zásilka byla zabavena na letišti v Maďarsku. „Není to pravda,“ řekl v sobotu Lakatos.

Informaci o zabavení roušek pro Moravskoslezský kraj dementoval rovněž maďarský celní úřad (NAV). „Informace o zabavení zásilky roušek určených pro Českou republiku jsou nepravdivé,“ uvedl NAV.

Podle webu iDnes.cz Vondrák tvrdil, že šlo o zásilku roušek od výrobce z Indie přednostně určených zdravotníků a seniorům v Moravskoslezském kraji. „Bohužel nás spolupracující společnost informovala, že v Maďarsku byla zásilka roušek zabavena,“ citoval web iDnes Vondráka.

18:23 - V severoitalské Lombardii, která je nejhůře postižena epidemií nemoci COVID-19, zemřelo za jediný den 546 pacientů nakažených koronavirem. To je za den nejvíce od doby, co se zde nákaza začala šířit. Celkový počet obětí tam tak stoupl na 3092. Uvedlo to v sobotu vedení regionu.

"Odborníci nám říkali, že 13. a 14. den od chvíle, kdy vstoupí v platnost karanténní opatření, budou nejhorší a měli pravdu. Čísla ukazují, že epidemie mocně roste," uvedl na tiskové konferenci zástupce lombardské vlády pro oblast zdravotnictví Giulio Gallera. Celostátní karanténa začala v Itálii platit 9. března, v sobotu tedy Italové vstoupili do jejího 13. dne.

Epicentrum pandemie je nyní ve městech Bergamo, Brescia a Cremona. Milán hlásí 4672 nakažených, což je o 868 více než v pátek.

Více než dvě stovky starostů z nejpostiženější provincie Bergamo dnes premiéra Giuseppeho Conteho vyzvaly, aby v Lombardii vyhlásil úplný zákaz vycházení. "Nyní je čas na úplnou stopku," napsali v dopise. Podle nich je to jediný způsob, jak zastavit tragédii způsobenou rychlým šířením viru.

18:05 - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 995, dnes přibylo zatím 106 případů. Vyléčili se dva noví pacienti, celkem již šest. Celý článek

17:57 - Na Slovensku v sobotu zaznamenali 41 nových případů koronaviru. Informoval o tom nový premiér Igor Matovič. Celkem je na Slovensku 178 infikovaných.

17:28 - Počet prokázaných případů nákazy koronavirem v Německu podle agentury DPA překročil 20.000 a vyšplhal se na zhruba 21.600. Mrtvých je přes 70.

17:13 - Z nákazy koronavirem se vyléčil šestý pacient. Byl hospitalizovaný v Nemocnici na Bulovce v Praze. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch.

14:50 - Ženě, která šířila informaci o plošném zákazu pohybu, hrozí podle Babiše až osm let vězení. Policie je na dobré cestě ji vypátrat, uvedl premiér.

14:33 - Podle lékařské školy Johnse Hopkinse z Baltimoru pokořilo Německo hranici 20 tisíc případů nakažených. Nemoci podlehlo 70 lidí.

14:06 - Pardubický hejtman Martin Netolický vyzval premiéra, aby odvolal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Nahradit by ho měl náměstek Prymula.

Odvolejte ministra zdravotnictví Vojtěcha, vyzval Babiše hejtman Netolický

Koronavirus

13:55 - Stát nakupuje v Číně kromě ochranných prostředků i stovky plicních ventilátorů. Ministr vnitra Jan Hamáček dal pokyn k nákupu do 500 kusů, prvních 50 je na cestě.

13:42 - Podle České televize se koronavirus prokázal u pěti zdravotních sester v Thomayerově nemocnici v Praze. Dvě se možná nakazily od pacienta.

13:31 - Z nákazy koronavirem se vyléčil pátý pacient, uvedla Česká televize. Ležel v nemocnici v Ústí nad Labem.

13:26 - Pákistán a Vietnam zrušily mezinárodní let. V Pákistánu jsou tři mrtví a 481 potvrzených případů nemoci Covid-19.

12:55 - Gruzie vyhlásila na území celého státu stav nouze, stejné opatření oznámil středoasijský Kyrgyzstán. V Kyjevě zastavují veřejnou dopravu, po metru i autobusy a tramvaje

12:43 - Ve Španělsku přibylo za den 324 obětí, nemoci Covid-19 tam podlehlo už 1326 nakažených Počet  potvrzených případů stoupl počet nakažených skoro o pět tisíc na 24 926. V Řecku stoupl počet případů na 495, obětí už je deset. Dvacet nemocných je připojených na umělé dýchání

12:40 - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 925, dnes přibylo zatím 36 případů. Vyléčeni zůstávají zatím čtyři nakažení.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Policisté kontrolují řidiče na česko-německém hraničním přechodu na Folmavě.

12:33 - Počet obětí koronaviru ve Španělsku narostl z 1002 na 1326. Ministerstvo zdravotnictví eviduje na 4000 nových nakažených, celkem bezmála 25 000.

12:25 - Vláda v pondělí změní distribuci ochranných pomůcek, ministerstvo zdravotnictví bude zásobovat pouze svoje nemocnice, sdělil premiér Andrej Babiš

12:06 - V Turecku se posledních 24 hodin zdvojnásobil počet nakažených i mrtvých. Počet obětí Covid-19 stoupl v Turecku o pět na devět. Počet  nakažených vzrostl  o 311 na 670.

12:03 -Nemocnice v Cambridge oznámila, že začala posílat domů vyléčené pacienty nakažené nemocí Covid-19.

12:00 - Koronavirus má v ČR šest policistů, 747 příslušníků je v karanténě.

11:55 - Během noci a dnes dopoledne byli do brněnské nemocnice u sv. Anny převezeni z anesteziologicko resuscitačního oddělení Nemocnice Prostějov další dva pacienti s onemocněním COVID-19, jejichž stav se zhoršil natolik, že museli být převezeni a napojeni na plicní ventilátor. Celkem tam mají tři pacienty s onemocněním COVID-19.

11:31 - V Íránu podlehlo koronaviru již 1556 lidí, když přibylo dalších 123 obětí Nakazilo se jím podle íránského ministerstva zdravotnictví 20 610 lidí. Írán je jednou z nejhůře zasažených zemí světa, prezident Hasan Rúhání řekl, že čelit nemoci je povinností všech národů, protože jde o otázku života a smrti. Předpokládá zlepšení situace do dvou až tří týdnů.

11:28 - Do Moravskoslezského kraje dorazila v sobotu dopoledne dodávka 52 302 respirátorů typu FFP2, které v pátek přiletěly do Česka z Číny. Respirátory jsou určeny pro praktické lékaře, ambulantní specialisty a stomatology.

Stýská se mi. Lidé na česko-polské hranici vyvěšují dojemné vzkazy

Koronavirus

11:21 - V Německu přibylo dalších 2705 lidí nakažených koronavirem, uvedl Institut Roberta Kocha. V zemi je 16 662 potvrzených případů z toho 3668 v nejpostiženějším Bádensku Würtenbersku. Počet obětí Covid-19 stoupl od pátku o 16 na 47.

11:05 - Policisté v Plzeňském kraji nepřistoupili k pokutovaní lidí, kteří na veřejnosti nemají zakrytý obličej. „Zatím je na nové vládní nařízení upozorňujeme a řešíme to s nimi domluvou. Pokud ale lidé nebudou dal toto nařízení respektovat, přistoupíme k postihu," řekla krajská policejní mluvčí Martina Korandova s tím, že se jedná o jednotlivce

10:45 - Kvůli kontaktu s osobou, u které byla potvrzena nákaza koronavirem, je v karanténě ředitel středočeské záchranné služby Jiří Knor a 12 záchranářů. „Nastalá personální situace nijak neohrožuje poskytování přednemocniční péče obyvatelům Středočeského kraje,“ ujistila mluvčí záchranky Petra Effenbergerová.

10:42 - V Indonésii stoupl počet potvrzených případů o 81 na 450, mrtvých přibylo šest, už je jich 38.

9:59 -V Bangkoku se od neděle až do 12. dubna uzavírají všechna nákupní střediska s výjimkou samoobsluh s potravinami. Navzdory doporučením se Thajci vydali na poslední chvíli na nákupy. V zemi stoupl počet nakažených o 89 na 411. Většina jejich z Bangkok, kde prodloužilo uzavření škol a restaurací o dalších 22 dní.

9:38 - Počet potvrzených případů Covid-19 v Královéhradeckém kraji vzrostl o jeden na 15. Nově nakaženým je muž (* 1967) z Hradce Králové, který byl ve Francii.

9:29 - Ve středních Čechách je 101 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od pátku jich přibylo 26. Jde zatím o největší denní nárůst případů v kraji.

9:23 - Na Vysočině přibyli v pátek dva nakažení novým koronavirem, jsou z Havlíčkobrodska. V kraji je nyní 14 nemocných, většina z okresu Havlíčkův Brod.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Život s rouškami berou lidé i s humorem. V Ostravě je zaměstnanci dopravního podniku navlékli několika tramvajovým soupravám (vlevo na snímku z 20. března 2020).

9:15 - Ve Zlínském kraji zůstává 47 lidí nakažených novým typem koronaviru. Vyplývá to z údajů k dnešním 8:00, které zveřejnila na svých webových stránkách Krajská hygienická stanice ve Zlíně. Počet nakažených v regionu se tedy přes noc nezměnil, je stejný jako v pátek odpoledne.

9:02 - Ministerstvo zdravotnictví na webových stránkách informovalo, že nakažených je už 904 lidí. V pátek přibylo 124 nakažených, od půlnoci do dnešního rána evidují hygienici 15 případů.  Nejvíc nakažených má Praha.

8:59 - V Olomouckém kraji se do pátečního večera zvýšil počet nakažených o dva na 62 lidí. Oba nové případy z Litovle a Uničova, které jsou od pondělí uzavřeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vývoj počtu nakažených koronavirem na celém světě od 1. ledna do 20. březnaVideo: Reuters

8:57 -  Tvrdá opatření proti šíření nemoci Covid-19 zavádějí další země. V Kolumbii byla vyhlášena karanténa, která začne platit od úterý. Lidé mají zůstávat doma. V Jordánsku platí od výjimečný stav, který omezuje pohyb lidí. Země uzavřela hranice se Sýrií, Irákem, Egyptem a Izraelem. Na Filipínách stoupl počet nakažených o 32 na 262 potvrzených. Obětí je už 19. Ostrov Luzon, kde leží Manila, je izolován. V Sydney zavřeli pláž Bondi, kam v pátek vyrazily tisíce lidí. Lidé nemají vycházet ani v amerických státech Kalifornie, New York a Illinois.

8:48 - V Thajsku bylo v sobotu potvrzeno  89 nových případů nákazy, v zemi už mají 411 infikovaných. Vláda vyzvala lidi, aby zůstávali doma.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Policisté hlídají česko-německý hraniční přechod na Božím Daru, který je kvůli šíření koronaviru denně otevřený od 5:00 do 23:00.

8:39 - Jihokorejský premiér doporučil, aby se koncertní sály, stadiony, divadla, kina a náboženské stánky na 15 dní uzavřely a lidé se nescházeli. Jakékoli shromáždění bude rozpuštěno. Udělal to poté, co přibylo 147 nových případů nákazy.

8:12 - V Moravskoslezském kraji je 89 lidí nakažených nemocí COVID-19. Proti pátečnímu večeru je to o 15 více. Většinou jsou to lidé dohledaní hygieniky.

Letoun s rouškami a respirátory bude mít zpoždění, přiletí až večer

Koronavirus

7:55 - Na dálnici D2 je na přechodu Lanžhot směr Slovensko 15kilometrová kolona kamionů,jsou tam kontroly kvůli koronaviru. Problémy jsou už na hranicích s Maďarskem.

7:30 - Onemocnění COVID-19 se potvrdilo u muže z Turnovska. Ve všech okresech Libereckého kraje tak mají nejméně jednoho nakaženého, případů v kraji je 9.

7:06 - Výsledky pátečních testů na koronavirus potvrdily v Jihočeském kraji 11 nových případů. V regionu je tak v současnosti 30 pacientů s nemocí COVID-19.

6:44 - Singapur oznámil první dvě úmrtí spojená s koronavirem, v zemi zatím bylo potvrzeno 385 případů nákazy. První úmrtí v důsledku koronaviru již potvrdila rovněž Paraguay, napsala agentura Reuters.

Maláčová oznámila, kdy dostanou lidé a firmy slíbené peníze

Koronavirus

6:35 - V Japonsku překročil počet nakažených koronavirem tisícovku. Do sobotního rána přibylo za den 54 nových případů, celkem je jich už 1012. Počet obětí se zvýšil o tři na 43. Do bilance nejsou započítány případy z výletní lodi Diamond Princess, která kotvila v Jokohamě. Po jejich započtení dosáhl počet nakažených 1724.

6:25 - Pendleři smějí přes hranice pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným razítkem. Policie dá razítka na hranicích každému ráno při výjezdu a po příjezdu zpět. Důvodem je, aby se nezneužívala možnost vycestovat a lidé jezdili do zahraničí jen za prací. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že nově přes hranice „nebude vpuštěn nikdo, kdo kromě potvrzení nebude mít knížku přeshraničního pracovníka”, tedy list s razítky o každodenním přechodu hranic.

6:16 - Kuba od úterý kvůli koronaviru na jeden měsíc zakáže vstup návštěvníkům z ciziny do země. Oznámil to kubánský prezident Miguel Díaz-Canel. Vstup budou mít nadále povolen Kubánci a cizinci žijící na tomto karibském ostrově. Budou však muset projít dvoutýdenní karanténou. Zahraniční návštěvníci budou moci Kubu opustit.

6:07 - V Číně v pátek přibylo 41 potvrzených případů nákazy koronavirem. Již třetí den za sebou byly všechny nové případy zaznamenány jen u osob, které přicestovaly ze zahraničí. Počet importovaných případů se tak zvýšil na 269 ze čtvrtečních 228. V Číně bez Hongkongu a Macaa se nemoc potvrdila u 81 008 lidí. Počet obětí se zvýšil o sedm na 3255. Nové oběti jsou jen z provincie Chu-pej, odkud se virus rozšířil.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

6:02 - Jižní Korea oznámila v sobotu ráno 147 nových případů, zatímco o den dříve to bylo pouze 87 případů. Na vrcholu krize nicméně přírůstky v této zemi činily téměř tisícovku nakažených denně. V Jižní Koreji je potvrzeno 8799 nakažených, 102 lidé Covid-19 podlehli.

5:55 – Bavorsko od půlnoci výrazně omezilo možnost vycházení. Lidé mohou ven, jen když jdou do práce, k lékaři, na nutný nákup nebo kvůli pomoci ostatním.

Reklama

Výběr článků

Načítám