Hlavní obsah

V Česku přibylo dalších 8032 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek v ČR přibylo dalších více než osm tisíc nakažených koronavirem. Index rizika protiepidemického systému PES v pátek zůstává na 71 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti. Vyplývá to z pátečních údajů ministerstva zdravotnictví. Americká společnost Johnson & Johnson požádala o mimořádné použití své vakcíny v USA a v příštích týdnech tak učiní i v Evropě.

Článek

20:53 - Téměř u tří čtvrtin zkoumaných vzorků na Slovensku analýza prokázala přítomnost nakažlivější mutace koronaviru, řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Podle premiéra Igora Matoviče nebyl v žádné jiné zemi EU zjištěn tak vysoký podíl zmíněné britské varianty koronaviru než na Slovensku. Slovenská vláda na dnešním jednání znovu prodloužila nouzový stav v souvislosti s epidemií covid-19 a také zákaz vycházení s výjimkami.

19:23 - V Belgii od poloviny března otevřou kadeřnictví O mírném uvolnění části omezení dnes rozhodl belgický vládní výbor, který rovněž povolil otevření zoologických zahrad či ubytování v chatkách a bungalovech. Ostatní restrikce včetně uzavření restaurací, povinné práce z domova či zákazu cest do zahraničí zůstanou v platnosti nejméně do března.

18:55 - Ve Spojených státech bude s očkováním proti covidu-19 pomáhat na 1100 vojáků. Domácí výrobu vakcín by měl urychlit zákon z dob korejské války v polovině minulého století, uvedla při prezentaci nových opatření pro boj s koronavirem administrativa prezidenta Joea Bidena.

14:23 - Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Českem a Slovenskem nejméně do 27. února. Pro cestující z obou zemí platí povinnost testů, registrace a karantény.

13:07 - Spojené státy za čtvrtek oznámili dalších  5000 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. V extrémně vysokém čísle jsou započítány stovky případů z minulých měsíců, které tento týden vykázal stát Indiana po auditu místních dat. Růst bilance nakažených v USA nadále zpomaluje a dál klesá také počet hospitalizací, který se poprvé od listopadu dostal pod 90 000. Zatímco vytíženost nemocnic a denní počty zachycených infekcí koronavirem vrcholily v první polovině ledna, přírůstky bilance obětí jsou stále blízko rekordní úrovně.

12:32 - Itálie umožní od 15. února otevření sjezdovek a lyžařských areálů v oblastech s nižším epidemickým rizikem. Podle místních médií o tom rozhodla zdravotnická rada italské vlády. Na sjezdovkách ale budou panovat přísná hygienická pravidla. Podnikatelé rozhodnutí vítají, obávají se však, že kvůli omezení cest zůstanou sjezdovky prázdné.

12:24 - V Polsku se od 12. února mohou znovu otevřít hotely i další ubytovací zařízení a také kina a divadla, jejich provozovatelé je ale budou moci obsadit jen polovinu kapacity, oznámil premiér Mateusz Morawiecki. Lidé budou moci vyrazit také na sjezdovky. Uzavřené naopak zůstávají fitness centra a restaurace, které mohou mít jen výdejní okénka. Služby jako kadeřnictví nebo kosmetické salóny v Polsku i v posledních měsících fungovaly.Ve zhruba 38milionovém Polsku za poslední den přibylo něco přes 6000 nově nakažených koronavirem a 368 případů úmrtí.

11:32 - Izrael v noci pátek prodloužil svou třetí plošnou uzávěru o dva dny. Od nedělních 07:00 místního času (06:00 SEČ) tak budou zrušena cestovní omezení ve městech a mezi městy a opět se budou moci otevřít pracoviště, která nepřijímají zákazníky. Otevřou se také přírodní rezervace a parky. S odkazem na vládní prohlášení o tom dnes informovala agentura Reuters.

První vakcína AstraZeneca dorazí zítra, očkování začne od pondělí

Koronavirus

10:14 - Na Slovensku překročil počet obětí 5000, když zaznamenali 2630 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 74 úmrtí. V nemocnicích je 3376 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 268 na JIP a 293 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 259 533 lidí a zemřelo 5050 osob.

9:48 - V Maďarsku přibylo v čtvrtek 1576 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 98 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 373 564 lidí a celkem zemřelo 12 930 osob.

8:38 - Evropa se musí "sjednotit", zrychlit postup očkování a mít podporou všech farmaceutických firem, uvedl regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Uvedl, že je "zneklidněn" rizikem, jež představují mutace koronaviru pro účinnost očkování.

8:22 - V Praze ve čtvrtek přibylo 1049 potvrzených případů nemoci covid-19, zhruba o 220 více než před týdnem. Proti středě se denní přírůstek zvýšil přibližně o 70 případů.

Britové rozjíždějí odvážný pokus. Chtějí vakcíny míchat

Koronavirus

8:10 - Dál klesá počet hospitalizovaných, ve čtvrtek jich bylo 5753, ubylo i těžkých případů.

7:59 - Ve čtvrtek v Česku přibylo 8032 nových případů nákazy koronavirem. Je to o 33 případů více než před týdnem.

7:04 - Rizikové skóre PES v ČR zůstává již druhý den na 71 bodech. To odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, v zemi však bez ohledu na to již dlouhou dobu platí opatření podle pátého stupně. Reprodukční číslo zaznamenalo mírný nárůst z 1,028 na 1,033, po zaokrouhlení na dvě desetinná čísla zůstává na hodnotě 1,03 .  

6:21 - Po příjezdu do Británie budou muset všichni cestující z rizikových zemí nastoupit povinnou desetidenní karanténu v hotelu. Opatření začne platit 15. února. Pobyt v hotelu si budou muset ubytovaní hradit sami.

6:16 - Americká společnost Johnson & Johnson zažádala u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv o schválení své vakcíny proti covidu-19 k mimořádnému použití. Pokud očkovací látka podávaná v jedné dávce získá povolení, stane se po přípravcích Pfizeru a Moderny třetí vakcínou schválenou na území USA. Firma žádost v nejbližších týdnech podá i v Evropě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Společnost Johnson & Johnson zažádala v USA o mimořádné použití vakcíny

6:10 - Pro cestující do Česka platí od pátku přísnější pravidla. V aktualizované cestovatelské mapě je nová kategorie velmi rizikových států, do níž patří například Slovensko, Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské země, Slovinsko, Irsko a většina zemí mimo Evropskou unii. Před cestou do ČR musejí lidé podstoupit test a po příjezdu bude povinná pětidenní karanténa. Její ukončení bude možné nejdříve pátý den PCR testem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám