Hlavní obsah

Bulharsko uvolňuje opatření, i když tam nakažených přibývá

Aktualizováno

V Česku v sobotu přibylo 53 případů koronaviru, zhruba stejně jako v pátek. Sobotních 1200 testů bylo nejméně za tři měsíce. Případů nákazy je k nedělnímu večeru celkem 9999. Nejvyšší počet nových případů za poslední dva měsíce v sobotu ohlásila Čína. Saúdská Arábie eviduje 4000 nakažených za den.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

ilustrační foto

Článek

On-line reportáž byla ukončena

20:56 - Boj proti nemoci covid-19 neskončil, ale Francie si v něm připsala první vítězství. Takto ve večerním projevu hodnotil vývoj francouzský prezident Emmanuel Macron. Oznámil, že od pondělka už bude celá metropolitní Francie brána jako „zelená zóna” s nízkým rizikem šíření koronaviru. Rovněž od 22. června by měly naplno obnovit prezenční výuku základní i střední školy.

19:26 - Navzdory nárůstu nových případů koronaviru Bulharsko uvolní opatření zavedená proti šíření koronaviru. Od pondělka už Bulhaři nebudou muset mít roušky ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, ale až do konce června je musí nosit v prostředcích hromadné dopravy, v lékárnách a zdravotnických zařízeních. Od pondělka obnoví provoz diskotéky, noční kluby a bary. Uvnitř je možné pořádat sešlosti a sportovní aktivity s účastí do deseti lidí.

V týdnu od 8. do 14. června ale země zaznamenala 555 nových případů nákazy, což je od začátku epidemie týdenní rekord. Člen krizového štábu Angel Kunčev, jehož dnes citovala agentura DPA, řekl, že Bulharsko pravděpodobně zažívá druhou vlnu epidemie. Dohromady má sedmimilionová země 3266 nakažených a 172 mrtvých.

18:37 - V Moravskoslezském kraji v souvislosti s ohniskem nákazy na Dole Darkov v Karviné přibylo za víkend pět nakažených. Celkem je 490 nemocných.

17:33 - Saúdská Arábie vůbec poprvé zaznamenala více než 4000 nových případů nákazy koronavirem za jediný den. Vyzvala občany, aby dodržovali opatření, jež mají šíření epidemie pomoci bránit.

Tamní ministerstvo zdravotnictví ohlásilo 4233 nových nakažených za minulých 24 hodin, takže třicetimilionová země má už 127.541 potvrzených případů a 972 mrtvých. Z arabských států v oblasti Perského zálivu je epidemií nejpostiženější.

17:23 - Denní součet úmrtí spojovaných s covidem-19 dnes v Británii spadl na nové minimum za dobu od vrcholu epidemie. Ministerstvo zdravotnictví ohlásilo smrt dalších 36 lidí pozitivně testovaných na koronavirus, což znamená nejnižší 24hodinový přírůstek oficiální bilance od 22. března, kdy šíření nákazy prudce sílilo. S nemocí z koronaviru britská vláda spojuje už 41 698 úmrtí.

16:56 - Británie hlásí 36 nových úmrtí s koronavirem, oficiální bilance covidu-19 tak za den narostla nejméně od 22. března, aktuálně činí 41 698 mrtvých.

16:29 - Ředitel základní a mateřské školy v pražské Vinoři byl pozitivně testován na nemoc covid-19. Zatím není jasné, kdo další bude muset do karantény. Škola to uvedla na svém webu. Preventivně zrušila výuku v šestých až osmých třídách, která nyní v celém Česku podle nařízení vlády funguje kvůli koronaviru jen v omezeném režimu. Základní školu navštěvuje zhruba 650 dětí, vyplývá z jejích internetových stránek.

Ředitel pražské školy má covid-19, ruší se výuka na druhém stupni

Domácí

14:35Španělsko otevře své hranice vůči ostatním zemím schengenské zóny už 21. června, a ne až 1. července, jak dosud plánovalo. Informovala o tom dnes španělská média včetně deníku El País. Až v původním termínu se však otevřou hranice s Portugalskem.

11:42 - Čínský Peking zaznamenal velký nárůst poté, co zahájil hromadné testování na tržišti Sin-fa-ti v jihozápadní oblasti Feng-tchai. Nyní hlavní město eviduje 36 nových případů covidu-19, zatímco o den dříve hlásilo šest nově nemocných.

Ochranné pomůcky z Číny dorazily do Pardubic, další vlaky budou následovat

Domácí

11:05 - Na Slovensku zaznamenali tři nové případy covid-19. Celkový počet infikovaných v zemi je 1548. Celkem na Slovensku zemřelo 28 lidí.

11:02 -  V Maďarsku zemřeli na plicní chorobu covid-19, kterou způsobuje nákaza koronavirem, tři lidi, čímž se celkový počet obětí v zemi zvýšil na 562. Potvrzených případů nákazy Sars-CoV-2 je v zemi 4069.

09:33 - Pevninská Čína zaznamenala v sobotu 57 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 13. dubna. V 38 případech šlo podle úřadů o lokální přenos infekce. Devatenáct nově nakažených onemocnělo v cizině, z toho 17 infikovaných cestovatelů hlásí provincie Kuang-tung.

09:29 - S nemocí se aktuálně v České republice potýká 2444 lidí, její průběh je většinou mírný. V nemocnicích je 117 pacientů, v těžkém stavu je 11 z nich.

Počet úmrtí s covidem-19 se v Česku nemění už od čtvrtka. Testů bylo dosud provedeno 496 417 včetně opakovaných u stejného člověka.

Aktualizovaný semafor: Evropa se zazelenala, povinný test u tří zemí

Koronavirus

09:27 - Egypt hlásí rekordní počet nakažených i zemřelých s covidem-19. Za poslední den v severoafrické zemi přibylo 1677 infikovaných a 62 mrtvých, informovalo v noci na dnešek podle agentury Reuters egyptské ministerstvo zdravotnictví. Nejlidnatější arabská země přitom už ohlásila, že se 1. července otevře turistům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám