Hlavní obsah

ON-LINE: Ve čtvrtek přibylo v Česku nejvíc nakažených od počátku dubna

Aktualizováno

V Česku přibylo za čtvrtek 330 nově potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru SARS-CoV-2. Je to nejvíc od 3. dubna. Jedná se o třetí nejvyšší denní nárůst od březnového začátku epidemie. Počty nově potvrzených případů nákazy strmě rostou v celém světě. Nejhůře je na tom Brazílie, která zaznamenala za poslední den 60 091 nově nakažených.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Odebírání vzorku pro zjištění nákazy koronavirem

Článek

18:11Testy v ČR v pátek zatím potvrdily 173 případů koronaviru, celkový počet stoupl na 19 574. Aktuálně je nemocných rekordních 5450 lidí, přibyla dvě úmrtí.

17:19 - Ve Španělsku se za den potvrdilo 2987 nakažených koronavirem, je to asi o 50 víc než o den dříve. Je to nejvíce od dubna, uvedl web listu El País.

15:16 - Tři zdravotníky v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou pozitivní na Covid-19 odhalilo páteční testování vyvolané zprávou o nákaze jedné ze zdravotních sester, u které pozitivitu na Covid-19 odhalil preventivní test.

„Celkem je onemocnění aktuálně potvrzeno u čtyř zdravotníků rychnovské nemocnice, všichni pracují na chirurgickém oddělení. Testování pokračuje u dalších zaměstnanců,“ uvedla mluvčí královéhradeckého zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Nemocnice neprodleně vyhlásila zákaz návštěv. Pacienti směřující na chirurgii jsou přesměrováni na jiná oddělení v nemocnici či do okolních nemocnic.

14:40 - Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem vydalo v pátek Rakousko nejvyšší stupeň varování před cestami do Chorvatska. Platit začne od pondělí, informovalo rakouské ministerstvo zahraničí. Chorvatsko ve středu zaznamenalo nejvyšší počet nově nakažených od počátku epidemie, uvedla agentura DPA.

12:54 - Hygienici nařídili v Tatiné na Plzeňsku kvůli ohnisku koronaviru nošení roušek, uzavření hostince, omezení obecního úřadu, zakázali kulturní akce.

11:13 - Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že Česko vyřadí Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů od 24. srpna ze seznamu bezpečných zemí. Čeští turisté tak při návratu ze země po tomto datu budou muset předložit negativní test na covid-19, nebo jít do karantény. Stejná pravidla budou platit i pro cizince, kteří ze Španělska přicestují do Česka. Uvedlo to dnes ministerstvo zdravotnictví.

Česko vyřadí Španělsko z bezpečných zemí

Domácí

11:00 - Vietnam, který se od konce července potýká s další vlnou infekce způsobenou novým typem koronaviru, se chystá koupit ruskou vakcínu proti covidu-19. Současně bude země pokračovat ve vývoji své vlastní očkovací látky.

10:48 - Řecko zrušilo povinnost předkládat negativní test na covid-19 při letu z ČR. Na pozemní hranici turisté test předkládat musí, uvedla česká ambasáda.

10:21 - Na Slovensku zaznamenali 62 nových případů covidu-19. Celkový počet infikovaných v zemi je 2801 a celkem na Slovensku zemřelo 31 lidí. Maďarsko hlásí 40 nových případů nákazy. Celkem je v zemi 4853 infikovaných, koronaviru podlehlo  celkem 607 lidí.

09:46 - Nový Zéland kvůli desítkám nových případů koronaviru prodlouží o 12 dní omezení pohybu, které platí od tohoto týdne v největším městě země Aucklandu. U výjezdů z města nyní hlídkuje policie, zdravotnické týmy mají na starost dohledávání původu nových případů.

Foto: Greg Bowker, ČTK/AP

Testovací stan v Aucklandu

09:28 - Na Ukrajině přibylo během čtvrtka dalších 1732 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, což je doposud nejvyšší denní přírůstek v této zemi se 42 miliony obyvatel.

08:10 - Chorvatsko hlásí rekordní přírůstek nakažených koronavirem během 24 hodin. Za čtvrtek se infikovalo virem SARS-CoV-2 180 lidí, což je nejvyšší počet od začátku pandemie v únoru.

08:05 - Počet pacientů s koronavirem se na jihu Čech za poslední týden zvýšil o 63. V současnosti tak zůstává v regionu 134 lidí s covidem-19, což je ale o 19 méně než před týdnem. Pokles způsobil vysoký počet uzdravených.

08:01 - Všech 83 testů na covid-19 v Domově U Biřičky v H. Králové je negativních. Další vlna testování v tomto krajském domově důchodců bude asi za čtyři dny.

07:58 - Ve Venezuele zemřel na komplikace spojené s nákazou novým typem koronaviru prominentní politik Dario Vivas. Bylo mu 70 let. Zastával post šéfa vlády regionu venezuelského hlavního města Caracas. V červenci byl Vivas prvním venezuelským politikem, který oznámil, že se nakazil SARS-CoV-2.

Foto: Profimedia.cz

Dario Vivas

06:58 - Belgie od září zahájí zkušební testování na koronavirus ze vzorků slin, které má pomoci výrazně zvýšit počet provedených testů a zkrátit čekání na jejich výsledky. Podle expertů nižší spolehlivost testů ze slin proti současným testům může jít částečně kompenzovat opakovaným testováním.

05:43 - Za čtvrtek přibylo v Česku 330 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to třetí nejvyšší denní nárůst od březnového začátku epidemie. Aktuálně s nákazou bojuje 5436 nemocných, z nichž 131 je v nemocnicích.

Nejvyšší denní nárůst případů se objevil 27. března, kdy přibylo 377 nakažených, a druhý nejvyšší byl 3. dubna s 334 případy. Nad tři stovky nakažených se přírůstek dostal v poslední době i minulý pátek, kdy bylo nových případů za den 323. 

Od 1. března, kdy se v republice objevili první nakažení koronavirem, bylo v Česku zaznamenáno už celkem 19 401 případů covidu-19. Z nemoci se dosud vyléčilo asi 70 procent nakažených. Počet zemřelých lidí nakažených koronavirem v posledních dnech nerostl, od úterý zůstává na 391. 

05:01 - Brazílie hlásí za poslední den 60 091 nově nakažených koronavirem. Počet zemřelých v souvislosti s covidem-19 v zemi překonal hranici 105 tisíc, když za posledních 24 hodin zemřelo 1261 lidí na komplikace spojované s covidem-19. Brazílie je v absolutních počtech druhou nejvíce zasaženou zemí na světě po Spojených státech. Od začátku pandemie se tam SARS-CoV-2 prokázal již u 3 224 876 osob.

04:45 - Mexiko jako šestá země na světě přesáhla půl milionu potvrzených nálezů na SARS-CoV-2, tamní vláda však varuje, že skutečné počty infikovaných jsou v zemi výrazně vyšší. Za poslední den se v této zemi sousedící s USA počet nakažených zvýšil o 7371, v souvislosti s covidem-19 tam pak zemřelo dalších 627 lidí. Mexiko je zemí s třetím nejvyšším počtem zemřelých na světě po nákaze koronavirem, dosud jich tamní úřady zaregistrovaly 55 293

04:30 - Velká Británie zavede povinnost 14denní karantény pro všechny cestující z Francie, Nizozemska, Malty, Monaka a některých zámořských území Británie a Nizozemska. Opatření vstoupí v platnost v sobotu ráno kvůli nepříznivému vývoji pandemie covidu-19 v dotčených zemích. Kancelář premiéra Borise Johnsona zároveň uvedla, že po dvoutýdenní pauze bude moci pokračovat otevírání ekonomiky v Anglii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám