Hlavní obsah

Omikron se domovům seniorů díky očkování vyhýbá

Právo, koc, mrak, rap

Předloni na podzim zažívali zaměstnanci domovů seniorů po celém Česku doslova peklo. Jejich klienti umírali, ti, kdo je ošetřovali, byli nakažení. Teď zařízení hlásí klid, nemocných je jen pár, někde ani jeden. Pomohlo očkování.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Téměř stoprocentní proočkovanost klientů Domova důchodců v Bystřanech na Teplicku stojí podle jeho ředitelky Miroslavy Barešové za faktem, že v zařízení aktuálně neevidují jediný pozitivní případ nákazy koronavirovou mutací omikron.

„Osmadevadesát procent klien­tů je plně naočkovaných, také proto jsme se zatím s omikronem nepotkali, a jen doufám, že to tak zůstane,“ řekla Novinkám ředitelka. Očkovaný je podle ní z velké části i personál domova. „Mnoho zaměstnanců ale v posledních dnech postupně odchází do karantény, protože byli v kontaktu s nakaženými. Jestli to tak bude pokračovat, může nastat dramatická situace,“ nevyloučila Barešová kritický scénář péče o seniory.

Je rozhodnuto. Očkování povinné nebude

Domácí

„Už to nechci zažít“

Žádného nakaženého zaměstnance ani uživatele teď nemají v Domově sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku. „Předloni na podzim jsme si zažili peklo. Zemřelo osmnáct klientů ze sto čtyřiceti sedmi. Koronavirus chytilo během týdne i pětačtyřicet zaměstnanců, bylo to strašné. Už to nikdy nechci zažít,“ zdůraznil Petr Kounovský, ředitel zařízení, kde žijí lidé s postižením a senioři.

Drtivá většina uživatelů, kterých je aktuálně 129, je naočkovaná. Z 80 pracovníků jich vakcínu odmítlo devět. „Kvůli omikronu jsme částečně omezili návštěvy. Příbuzní se musejí hlásit dopředu, aby se nepotkávali s dalšími,“ doplnil Kounovský.

ON-LINE: Nákaz rekordně přibylo

Koronavirus

Situace v sociálních službách ve Středočeském kraji je podle informací z hejtmanství stabilizovaná.

„Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče zřizovaných krajem bylo pozitivních jen pět z více než 5,5 tisíce klientů,“ uvedl David Šíma, mluvčí kraje. Průměrná nemocnost zaměstnanců bez ohledu na to, zda jde o covid, je pod deseti procenty a nikde nepřesahuje 15 procent.

Jsou na nule

„Nerada bych to zakřikla, ale zatím nic,“ potvrdila Novinkám tento trend Vendulka Hálová, ředitelka domova v Dolním Cetně na Mladoboleslavsku. Žije tady pět desítek klientů, drtivá většina je očkovaná a nákaze se zatím daří čelit. Obdobné to je i v trojnásobně velkém domově v Uhlířských Janovicích nedaleko Kutné Hory.

„Zatím si stojíme dobře, situace je naprosto odlišná od loňského roku. Pokud vím, tak klient není nakažený ani jeden a řádově několik jednotlivců z řad zaměstnanců je v karanténě, většinou je to kvůli dětem,“ řekl Právu Václav Váňa, ředitel domova v Uhlířských Janovicích se 150 klienty. Většina klientů tady má už i posilující, třetí dávku.

Další studie potvrdily, že mRNA vakcíny neškodí těhotným ani plodům

Evropa

Ani jeden případ onemocnění covid-19 zatím neměli ani v domově důchodců v podkrkonošském Pilníkově na Trutnovsku, stejně jako mezi klienty RoSy v pražských Kobylisích. „Testujeme obyvatele RoSy pravidelně, naposledy se tak stalo PCR testy minulé úterý, kdy se otestovalo 95 procent obyvatel a všichni zaměstnanci – pozitivní nebyl nikdo,“ řekla Právu Anna Ježková, zakladatelka rezidenčního bydlení RoSa.

Ani jeden případ nákazy nezaznamenali letos v SeneCura Senior centru v Olomouci, stejně jako v Domově pro seniory v Černé Hoře na Blanensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám