Hlavní obsah

Odložení druhé dávky Pfizeru vytváří víc protilátek, ukázala studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rozhodnutí britské vlády prodloužit interval mezi první a druhou dávkou vakcíny od Pfizer/BionTech se vyplatilo. Studie Birminghamské univerzity ukázala, že podání druhé dávky až po 12 (místo třech) týdnech vytváří u starších lidí třiapůlkrát více protilátkových odpovědí.

Foto: Edgar Su, Reuters

Vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech

Článek

Analýzu vypracovali akademici z Birminghamské univerzity ve spolupráci s Anglickým úřadem pro veřejné zdraví (PHE).

Jde o první studii, která přímo porovnala imunitní reakce na vakcínu při třítýdenním intervalu z klinických testů a prodlouženém 12týdenním intervalu.

Toto kontroverzní doporučení učinily britské úřady s cílem, aby co nejvíce lidí z ohrožených skupin dostalo rychle alespoň částečnou ochranu. Firmy Pfizer i BioNTech upozorňovaly, že nejsou k dispozici data, která by takový krok podporovala.

Výsledky studie považuje kabinet Borise Johnsona za další potvrzení toho, že nastavená strategie očkování byla správná.

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Koronavirus

„Naše studie ukazuje, že vrchol protilátkových odpovědí po druhé dávce vakcíny od Pfizeru je u starších lidí výrazně silnější, když je odložena na 12 týdnů,” řekla spoluautorka studie Helen Parryová z Birminghamské univerzity. Studie, která ještě neprošla oponenturou, zkoumala 175 lidí ve věku od 80 do 90 let.

Přístup, který jsme zvolili v Británii, oddálením druhé dávky se opravdu vyplatil.
Gayatri Amirthalingamová, epidemiologická poradkyně anglického zdravotního úřadu

Z celkového počtu účastníků studie obdrželo 99 druhou dávku vakcíny po třech týdnech, zatímco 73 muselo počkat 12 týdnů.

V Anglii zachránilo očkování přes 30 tisíc životů

Protilátky však tvoří jen část imunitního systému. Očkovací látky vytvářejí také T-lymfocyty, které jsou podstatou získané buněčné imunity. Vrchol reakcí těchto T-buněk byl vyšší u skupiny očkovaných v třítýdenním intervalu mezi dávkami. Autoři studie upozornili, že nelze vyvozovat závěry o míře ochrany jednotlivců podle toho, kolik času uplynulo mezi první a druhou očkovací dávkou.

Vakcíny proti koronaviru chrání i novorozence, ukazují studie

Koronavirus

Anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE) však i s poukazem na snížení rizika hospitalizace nebo úmrtí už po první dávce vakcíny Pfizer/BioNTech tvrdí, že studie jen dále potvrzuje správnost britského přístupu. „Přístup, který jsme zvolili v Británii, oddálením druhé dávky se opravdu vyplatil,” podotkla epidemiologická poradkyně anglického zdravotního úřadu Gayatri Amirthalingamová.

Nutno podotknout, že současně s vydáním studie navrhl ministr pro očkování Nadhim Zahawi, aby se pro obyvatele regionů, kde v poslední době řádí indická varianta viru, interval mezi dávkami naopak zkrátil u lidí nad padesát let a s chronickými nemocemi. Indické varianta je zřejmě ještě nakažlivější než britská.

Británie už naočkovala všechny lidi z rizikových skupin

Koronavirus

Podle PHE očkování proti covidu-19 jenom v Anglii zachránilo dohromady téměř 12 tisíc životů a zamezilo více než 30 tisíc hospitalizací starších lidí. V celé Británii už dostaly alespoň jednu dávku očkovací látky proti covidu dvě třetiny dospělé populace, což vládě premiéra Borise Johnsona umožňuje naplňovat plán znovu otevřít ekonomiku do léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám