Hlavní obsah

Očkování bez registrace na Chodově skončí, i když chodí stovky lidí

– Praha

Čtvrtým a nejspíše také posledním měsícem funguje v Praze očkovací centrum v obchodním centru Chodov, ve kterém lidé mohou dostat vakcínu proti koronaviru bez předchozí registrace. Zájem mezitím klesl na třetinu až čtvrtinu, přesto si pro injekci denně přijdou stále stovky lidí. Zhruba třetina dokonce teprve na první dávku.

Očkovací místa bez registrace budou otevřená minimálně do konce října. Zájem o ně však upadáVideo: Novinky

 
Článek

První říjnový den si pro vakcínu do obchodního centra na pražském Chodově přišla i osmadvacetiletá Petra, kterou v kočárku doprovázel asi roční chlapeček. „My jsme to odkládali vzhledem k častým onemocněním našeho malého syna. Nějak ten čas běžel rychleji a řešili jsme to vlastně docela na poslední chvíli,“ vysvětluje.

Na Chodov si přišla už pro druhou dávku vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech, kterou tam zdravotníci z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) používají.

Vakcína bez registrace. V obchoďáku se na ni stála fronta

Domácí

„Nechci se očkovat, ale potřebuju to kvůli práci,“ vysvětluje své rozhodnutí nechat se očkovat až v podzimním termínu čtyřiačtyřicetiletý Erik. Právě lidé, kteří chtějí vakcínu kvůli svému zaměstnání, podle zdravotníků nyní mezi zájemci o očkování proti koronaviru převládají.

První i třetí dávka

Z lidí, kteří si pro očkování po prázdninách do OC Chodov chodí, je podle mluvčí IKEM Markéty Šenkýřové celá třetina těch, co si přišli vůbec pro první dávku.

Zájemci tu však dostanou naopak už i třetí dávku, pokud byli očkováni už v první vlně v zimě a od aplikace druhé dávky už jim uplynulo osm měsíců. „Těch je ale zatím minimum,“ připouští Šenkýřová.

Z tisíců stovky, plošné očkování se chýlí ke konci

Domácí

Především proto, že seniorů do obchodního centra pro vakcínu zamíří menšina. „Především nás vyhledávají mladší věkové kategorie,“ potvrzuje Šenkýřová a za pravdu jí dává i zběžný pohled do prostor očkovacího centra, ve kterém sedí z velké většiny lidé do čtyřicítky.

Zpočátku po otevření očkovacího centra na Chodově 12. července tu denně aplikovali v průměru 1100 vakcín. Nyní je to asi 400, tedy zhruba třetina. I tak je v půl druhé odpoledne v prostorách centra rušno a obsazená jsou všechna stanoviště zdravotníků.

Hlavní nádraží zatím pokračuje

Zatímco velkokapacitní očkovací centra už na většině míst v republice svou činnost ukončila s nástupem dětí do škol, na pražském Chodově plánují očkovat alespoň do konce října.

„Následně podle strategie ministerstva zdravotnictví by očkování i těmito mRNA vakcínami (například od Pfizeru - pozn. red.) měli převzít praktičtí lékaři,“ vysvětluje Šenkýřová.

Foto: Novinky

O očkovací centrum bez registrace v pražském obchodním centru Chodov byl zpočátku enormní zájem.

Druhé místo v metropoli, kam lidé mohou pro očkování přijít bez předchozí registrace, je centrum v hale pražského hlavního nádraží, kde mají očkování na starosti zdravotníci z Nemocnice Na Bulovce.

„První tři týdny po spuštění centra jsme naočkovali v průměru pět set lidí denně. Teď je to zhruba sto padesát,“ potvrzuje úbytek zájmu mluvčí Eva Libigerová.

Na rozdíl od centra na Chodově tady očkují jednodávkovou vakcínou od společnosti Johnson & Johnson. K tomu, kdy by měli skončit, podle Libigerové zatím nemají od ministerstva zdravotnictví žádné pokyny.

Reklama

Výběr článků

Načítám