Hlavní obsah

Ochranné pomůcky nemáme. Snad do konce týdne, doufají lékaři

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Sdružení praktických lékařů (SPL) doporučilo praktickým lékařům uzavřít ordinace a poskytovat lékařské konzultace telefonicky nebo on-line, pokud nedisponují ochrannými pomůckami. Ty by podle informací České lékařské komory (ČLK) měly být k dispozici do pátku.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři by měli dostat ochranné pomůcky do konce týdne.

Článek

„Mluvili jsme o tom s panem (ministrem vnitra Janem) Hamáčkem a ten řekl, že by do pátku snad měly být ochranné pomůcky pro všechny lékaře. Od toho se odvíjí, jestli budou lékaři ordinovat,“ řekl Novinkám Michal Sojka, mluvčí ČLK.

Pomůcky pro vás nemám, píše Kubek lékařům

Prezident ČLK Milan Kubek se snaží s lékaři komunikovat. Poslal jim dopis se sdělením, že pomůcky pro ně nemá a neví, kdy budou. Ale je potřeba nenechat pacienty na holičkách a ordinovat s opatrností či on-line.

Nakaženou sestru z Frýdku-Místku zasypali kolegové výčitkami, ředitel se jí zastal

Koronavirus

„K dispozici můžeme zůstat pouze akutním pacientům. Je třeba minimalizovat riziko styku s nakaženým člověkem. To se samozřejmě snáze řekne, než udělá, a je jasné, že konkrétní provedení těchto epidemiologických opatření bude záviset na místních podmínkách, ve kterých svoji praxi vykonáváte. Nejenom nemocnice, ale i polikliniky se musí snažit zabránit vstupu pacientů s horečkou a akutními respiračními příznaky – bezkontaktní měření teploty u vchodu… Pokud je mají, pak distribuovat roušky a zajistit dezinfekci. Posílit hygienu a úklid. Řediteli řady zdravotnických zařízení jsou medicínští laici, kteří nemají představu o tom, co je třeba dělat. Buďte jim nápomocní,“ stojí v dopise.

Systém selhává. Na odběry marně čekají tisíce lidí

Koronavirus

Lékaři mají pomůcky na dva dny

„My jsme dostali nějaké roušky, které jsme si sami rozdistribuovali mezi dohromady 7500 lékařů. Praktičtí lékaři dostali tři a dorostenečtí lékaři dva. Proto se musí zkrátit ordinační hodiny na minimum,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka s tím, že je potřeba minimalizovat nejen styk s pacienty, ale také zredukovat počet plánovaných zákroků, které nejsou akutní.

Nemocnice omezují zbytnou péči

Koronavirus

Lékaři musí být k dispozici pacientům, kteří je akutně potřebují, aby nechodili do nemocnic, kde je už nyní nápor obrovský a kde pak hrozí riziko nákazy od pacientů, kteří by mohli být nakažení nemocí Covid-19.

Všichni lékaři dostali od SPL instrukce, jak se chovat. Ordinace fungují v nouzovém režimu. Lékaři nedisponují nejen respirátory či rouškami, ale chybí jim i dezinfekce a rukavice.

Reklama

Výběr článků

Načítám