Hlavní obsah

Ochranáři chystají rozdávání pokut koronaturistům

Právo, Vladimír Klepáč

Na další rozdávání pokut se připravují v souvislosti s nadcházejícím prodlouženým velikonočním víkendem ochranáři z Moravského krasu. Problémy mají hlavně s tzv. koronaturisty, tedy lidmi, kteří volný čas tráví běžně spíše v obchodních centrech než v přírodě.

Foto: CHKO Moravský kras

Přeplněné parkoviště pod Hádkem.

Článek

V této chráněné krajinné oblasti na Blanensku a severu Brněnska minulý týden rozdali čtyři a řidiče osmi špatně zaparkovaných aut si předvolají ve správním řízení. Na místě mohou udělit pokutu až do deseti tisíc korun.

„Přestože nám neukáznění turisté dávají zabrat, tak přísní být nechceme. Zatím se pokuty pohybují do tisícovky. Nejsme a ani nechceme být policií. Lidé by měli chodit do přírody rádi a poučení, my se je snažíme vychovávat, ale to je někdy těžké,“ řekl Právu vedoucí stráže přírody v krasu Antonín Tůma. Od pátku bude s dalšími dvaceti kolegy opět v terénu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pokuty padají jen za ta nejkřiklavější porušení zákazů. Dvě dostali turisté, kteří o uplynulém víkendu narušili uzavřenou zónu u jeskyně Býčí skála v Josefovském údolí. Na skalní stěně nad ní hnízdí vzácní sokoli. Všechny stezky jsou zablokované páskami a cedulemi vysvětlujícími, že dravci teď potřebují naprostý klid na výchovu mláďat.

„Jeden turista ale nadzvedl pásku a vydal se směrem k Býčí skále a další se snažil ohrazený prostor obejít a do zóny vniknout přes strmou stráň,“ doplnil Tůma. Další dvě pokuty padly za parkování auty přímo v lese. Někteří s nimi zajíždějí až do center rezervací.

Dohánějí ekologickou výuku 

Problémy jsou s koronaturisty, tedy s lidmi zvyklými spíše na obchodní centra, která jsou nyní uzavřena. Podle ochranářů se mnozí z nich v přírodě neumí chovat. Kromě nevhodného parkování sklízejí ve velkém medvědí česnek, rozdělávají ohně a neukázněně bivakují. Tůma zdůraznil, že ochranáři teď vlastě jen dohánějí svými domluvami zanedbanou ekologickou výuku.

Ochranáři vzkazují turistům mířícím do Moravského krasu: Buďte ukáznění

Cestování

„Doporučujeme turistům, aby se vydávali do polí, na méně známá přírodní místa, aby se neshlukovali a zabránili tomu, aby nám na těch notoricky známých místech vznikaly davy,“ zdůraznil Tůma. Upozornil, že nejvíce lidé pomohou přírodě tím, když si z každé procházky odnesou z lesa nasbírané odpadky, které vyhodí do kontejnerů.

Radost z turistů nemají ani v Rudici na Blanensku. Je u ní uzavřený pískovcový lom Seč. Na parkovišti nad ním sice obec vyvěsila leták, že je uzavřen, a starosta prosí turisty, aby do obce přijeli až po skončení karantény, desítky lidí to ale nerespektují. Uvažuje se proto o uzavření parkoviště. Na druhé straně se ale Rudičtí obávají toho, že pak budou turisté místo po lomu chodit po obci, což si ale lidé kvůli nebezpečnému koronaviru nepřejí.

Anketa

Jezdíte v současné situaci více do přírody?
Ano
37,2 %
Ne
62,8 %
Celkem hlasovalo 4051 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám