Hlavní obsah

Všechny obchody by se mohly otevřít v květnu, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevírání obchodů by se mohlo sjednotit a všechny by se mohly otevřít v květnu. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Ve čtvrtek to projedná vláda. Dosud plánovala, že prodejny v obchodních centrech otevřou až 8. června.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

"Rádi bychom to chtěli posunout všechno na květen," řekl Babiš.

Obchody se podle připraveného plánu měly otevírat postupně. V pondělí 27. dubna se otevřou menší prodejny do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v obchodních centrech, následně 11. května by se měly otevřít obchody s plochou do 1000 metrů čtverečních opět pod podmínkou, že nejsou v nákupním centru. V 8. června pak ty ostatní.

V Německu se otevřely řetězce s módou a další obchody

Koronavirus

Aktuální vývoj nákazy koronavirem ale podle premiéra dává možnost urychlit uvolňování restriktivních opatření přijatých kvůli pandemii. Uvolňování by se podle něj mělo urychlit zhruba o dva týdny, aby restrikce vůči obchodům skončily před začátkem června.

Ministerstvo zdravotnictví k tomu už minulý týden uvedlo, že je možné příští pondělí otevřít i větší obchod, pokud bude prodejní prostor nějak omezen, například páskou, na oněch 200 metrů čtverečních.

Vláda návrh otevírání urychlit projedná ve čtvrtek s epidemiology.

Shromažďování dál zapovězeno

Co se týče omezení pohybu osob, tak se podle premiéra žádné změny nechystají. Nyní je zakázáno setkávat se ve více než dvou lidech, pokud nejde o členy domácnosti či například o pracovní kolektiv. "Z hlediska pohybu nebo shromažďování osob neočekávám zásadní změny," řekl premiér. Týká se to podle něj pohybu v Česku i cest do zahraničí. U vycestování ale chce řešit situaci lidí, kteří chtějí republiku trvale opustit.

"Já se ptal ministra zdravotnictví, aby jasně řekl, pokud nějaký náš občan se chce přestěhovat na zbytek života do Ameriky, na Nový Zéland nebo jinam, jak jsou tyto případy řešeny," řekl.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Výběr článků

Načítám