Hlavní obsah

Obavy se naplnily. V Izraeli po rozvolnění nastupuje druhá vlna epidemie

Tel Aviv

Židovský stát zřejmě čelí druhé vlně epidemie koronaviru. Za posledních 24 hodin přibylo v devítimilionovém Izraeli 118 nových případů nákazy. Takové tempo se v zemi drží už několik dní, přičemž v uplynulých týdnech se počet nově infikovaných pohyboval pod 20 případy za den. Ukazuje se tak, že uvolnění preventivních opatření mohla být předčasná.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Ze statistiky vyplývá, že se nejedná o ojedinělou výchylku, ale několikadenní trend. Počty nakažených stoupají i přes snahy vlády vrátit se k restrikcím, informoval server Times of Israel.

Ve čtvrtek bylo v Izraeli evidováno 17 495 nakažených, z toho 30 pacientů je ve vážném nebo kritickém stavu a 23 je připojeno na ventilátory. Zatím 291 nakažených nemoci covid-19 podlehlo.

Významný podíl na opětovném nárůstu počtu nakažených mají školáci. Úřady proto opětovně zavřely 87 škol. Většinu z nich v nejlidnatějších městech Tel Avivu a Jeruzalémě. V karanténě je nyní na 14 tisíc žáků, studentů a zaměstnanců izraelských škol.

Zavřete to, dokud je čas

Ministerstvo zdravotnictví podle médií prosazuje celoplošné uzavření školních institucí. Ministr Juli Edelstein pohrozil obnovením uzávěry, protože denní nárůst nově potvrzených případů je nyní pětinásobný ve srovnání se situací před několika dny.

Až třetina domácích testů na covid je v Británii falešně negativních

Koronavirus

Nákaza se nevyhnula ani nejvyšším patrům izraelské politiky. Izraelský parlament v pátek zrušil své jednání, když jeden z poslanců ohlásil pozitivní test na koronavirus. Zákonodárce Samí abú Šahada řekl sdělovacím prostředkům, že byl v kontaktu s mnoha lidmi. Testovat se nechal, když zjistil, že se nakazil jeho řidič.

Od chvíle, kdy se dověděl, že má pozitivní test, je v izolaci stejně jako zaměstnanci jeho kanceláře. V rozhovoru se stanicí Kan řekl, že se v minulých čtrnácti dnech sešel s „tisíci lidmi“. „Chodil jsem za truchlícími a také na rodinné akce a na demonstrace. Byl jsem ve výborech, na plenárním zasedání a v jídelně,“ řekl. Vyzval ty, kdo s ním byli v kontaktu, aby se nechali otestovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám