Hlavní obsah

Nová varianta covid-19 má jiné příznaky

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští lékaři hlásí, že noví koronaviroví pacienti na severovýchodě země reagují na nákazu odlišně než ti, kteří onemocněli v první vlně. To by mohlo naznačovat, že se patogen výrazně a poměrně rychle mění.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Odebírání vzorků pro testování na přítomnost koronaviru v Číně. Ilustrační foto

Článek

U pacientů v provinciích Ťi-lin a Chej-lung-ťiang byla zaznamenána delší inkubační doba. Zotavení z respiračního onemocnění covid-19, které koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje, jim také zabralo více času v porovnání s pacienty, kteří s virem bojovali ve Wu-chanu. Informoval o tom lékař Čchiou Chaj-po, který působí v tamější národní zdravotní komisi expertů.

Významnou komplikací při určování nových nakažených je skutečnost, že tito pacienti mají jen zřídkavě horečku. Virus místo útoku na více orgánů zároveň teď častěji poškozuje jejich plíce.

Koronavirus do Wu-chanu zavlekl nakažený člověk, ne zvířata, tvrdí studie

Koronavirus

Čína popisuje nový soubor případů ve dvou severovýchodních provinciích z uplynulých několika týdnů, o kterých se opatrně mluví jako o možném počátku druhé vlny nákazy.

Delší inkubační doba je problém

V rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV Čchiou uvedl, že u nových pacientů trvalo déle, než se u nich projevily první příznaky nákazy, než tomu bylo u těch ve Wu-chanu.

Tato skutečnost je podle lékaře značným problémem, protože tito lidé delší dobu infekci přenášejí a mají víc času na nakažení dalších osob. „Když se setkávají s rodinou, tak možnou nákazu neřeší, a my tak před sebou rázem máme místo nakažených jednotlivců celé skupiny,” popsal lékař.

Po stopách původu koronaviru. Odkud se vzal a jak se přesně šířil?

Koronavirus

U pacientů ze severovýchodu země se jen vzácně vyskytla horečka a až na výjimky neměli poškozené vnitřní orgány kromě plic. Zato právě na plicích se virus u nových pacientů vyřádil a u některých došlo k jejich trvalému poškození.

Foto: Mapy.cz

 

Objeveno 14 mutací ostnů koronaviru

Lékař má za to, že virus, který útočí na severovýchodě země, byl do oblasti zatažen zřejmě ze zahraničí, což by podle něj vysvětlovalo zmíněné odlišné symptomy. Neuvedl sice, odkud by mohl pocházet, avšak britský Daily Mail naznačil jako možnost Rusko.

Američtí vědci objevili již 14 mutací ostnů koronaviru připomínajících korunku, která dalo této skupině virů i jméno. Vědci z Los Alamos National Laboratory podotýkají, že jedna z těchto mutací by mohla učinit virus ještě nakažlivějším.

I ředitel oddělení virologie v britském Institutu Francise Cricka Jonathan Stoye varuje, že koronavirus je neustále se pohybující cíl. „Virus se vyvíjí a mění. A my zatím nevíme, jaké budou následky těchto změn,” uvedl Stoye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám